sourze.se

I opposition mot orättvisor

Svar om första maj till Mats Reimbertsson, förbundssekreterare i KDU.

Mats Reimbertsson, förbundssekreterare i KDU, undrar i en artikel varför vi socialdemokrater går ut och demonstrerar på första maj. Om det har undgått Reimbertsson, så finns det fortfarande mycket i världen som inte står rätt till och därför tänker vi fortsätta att demonstrera på arbetarrörelsens dag.

Socialdemokrater i hela världen går ut på gator och torg den första maj och demonstrerar mot förtrycket som fortfarande finns på vår jord. Första maj är mer än något annat en internationell solidaritetsdag. Över hela världen samlas människor just i detta syfte – för fred och för frihet. Det finns ständigt nya orättvisor att opponera mot, både i Sverige och internationellt. Burma, en militärdiktatur som kuvar sina medborgare, och Vitryssland, Europas sista Sovjetstat, är två exempel på varför vi inte ska tystna. Jag tycker att det är fräckt att beskylla oss som faktiskt bryr oss och visar solidaritet med folk som lever under förtryck. Ja, vi är arga och ja, vi är i opposition. I opposition mot orättvisor.

Jag är glad att så många människor trotsade regnet och gav sig ut på första maj för att visa sitt stöd för frihet och demokrati i världen. Jag tror också att många människor kommer att fortsätta att demonstrera på första maj. Vi socialdemokrater har lyckats skapa ett samhälle där de flesta har det bra, men vi är samtidigt medvetna om att det fortfarande finns orättvisor i vårt land.

Det finns fortfarande människor i Sverige som inte får jobb på grund av sitt etniska ursprung. Det finns fortfarande kvinnor som mister sina jobb när de blir gravida. Elever missgynnas, kvinnor diskrimineras och ungdomar går sysslolösa. Jo, Mats Reimbertsson, det finns fortfarande mycket att demonstrera mot i dagens Sverige. Vi socialdemokrater kommer aldrig att sätta oss ner och känna oss nöjda med samhället eller världen, när så många människor lever i förtryck, fattigdom och med diskriminering som vardagsmat.


Om författaren

Författare:
Mikael Damberg

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2003 17:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: