sourze.se

Rädda igelkottarna från valborgsmassakern!

Det är sen långliga tider valborgstradition att tända eld på stora majbrasor och betrakta dessa med en vurre i näven och små barn smitandes runt benen.

Vad vi inte vet, eller vad inte tillräckligt MÅNGA vet, är att små kottar har skräckslaget rullat ihop sig längst ner i brasorna. Där bor nämligen igelkotten.

De flesta majbrasehögar räfsas ihop flera veckor innan de ska tändas. Det blir perfekta kvistiga hem åt igelkottarna och enligt naturfilmaren Niklas Weiss finns det en eller flera igelkottar i så gott som varenda hög i Sverige! Igelkottars naturliga reaktion när de blir hotade och rädda är att rulla ihop sig till en boll med taggarna utåt. De springer sålunda aldrig bort från elden utan förtärs, griljeras, flamberas utan att serveras...

Enligt SVT och Niklas Weiss kan detta massmord undvikas genom att flytta övre delen av brasorna ett par dagar innan brännandet. För djuren bor i nedre delen bland kvistar och grenar. Övre delen räcker gott för att tillfredställa vårt brasbehov. Det finns redan en lag om detta i Tyskland, kottarnas förlovade land och varför inte stifta en sådan lag i Sverige också?

Rädda ett kottigt liv, flytta din brasa idag!


Se SVT:s inslag om igelkottarna på Valborg:
Länk: svt.se


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2003 16:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: