sourze.se

Rätt vinnare!

Jag missade första avsnittet, förrförra lördagen, av TV3:s "Skenet bidrar". Denna här lördagen såg jag till att inte missa, andra avsnittet.

Programmet går ut på att en jury, väljer en person –utifrån dennes yttre personlighet –som slutligen vinner 250 000 kronor. Bland kvällens deltagare är:
· Magdalena, 33 år, brunett, mycket snygg och akademiker.
· Joakim – som kommer från arbetarhem, skild och suttit fängelse för värnpliktsvägran.
· Isaac, 23 år tjänar 40 000 kronor i månaden, bor i en bostadsrätt i centrala Stockholm. Han kommer ursprungligen från borgerliga Lidingö och gillar att spela golf och lyssna på Musik. Han är enligt min syn en liberal föredöme, företagsam och välståndsmedveten.
· Sedan är det Ilma en medelålders finsk kvinna.

Jag föll först för den snygga brunetten Magdalena. Inte för hennes utseende utan för hennes akademiska bakgrund och de höga studieskulder hon dragit på sig, under årens lopp. Hon är välståndsmedveten och beredd att betala priset för att kunna syssla med det hon vill göra. Sådana människor ser jag alltid upp till.

När Magdalena åkte ut, bestämde jag mig snabbt för att hålla tummarna för Isaac, den högborgerliga snobben, med hög lön och rejäla sparkapital på banken. Han är självgod, vältalig och prioriterar pengar mycket högt.

Vänsterpopulister, tycker säkert att en sådan som Isaac inte förtjänar att vinna så mycket pengar, därför att han redan har så mycket. I deras ögon bör vinnaren vara en person från fattigdom, vars liv endast kan förbättras genom att få mera pengar, av andra. Helst direkt från dom rika, men ännu hellre direkt från omständigheterna – som den här tävlingen - tycker vänsterpopulismen.

Jag tror inte att fattiga människor kan leva ett lyckligare liv, på rika människor, på rika människors bekostnad. Varje individ måste ta ansvar för sitt eget liv och kan inte kräva att få pengar, av någon annan.

Två jurymedlemmar förklarade sina röster, på Isaac, med att han redan har så mycket pengar och att vinsten på 250 000 kronor är en relativ liten summa för honom. Samt att Joakim och Ilma bör finna vägen till ett lyckligare liv, av egen kraft och inte tackvare en vinstsumma.

För första gången, då jag följt en tävling på tv – har jag efteråt känt mig uppriktigt nöjd över att vinnaren var den person jag hela tiden har hoppats på och hållit tummarna för. Av pengarna ska Isaac, åka utomlands på en golfrunda och bjuda sina närmaste vänner på en fest.

Det är inte vad vänsterpopulister gillar att höra, men än sen?
Vad är det som säger att det socialistiska valspråket, "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov", alltid är rätt när det gäller att uppnå ekonomisk rättvisa.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 16 apr 2003 09:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: