sourze.se
Artikelbild

Saddam, Slobodan och den Store

Satan eller Frälsaren? Det beror nog på vem du frågar...

”Du måste inte ha tänkt alls på alla de miljoner människor som får ett bättre liv. Ibland är det så att några offras för att ge den stora mängden en chans att leva. Du har levt ett mycket fredat liv, aldrig behövt böja huvudet för den totala makten, aldrig sett grannen "tjalla" på dig. Tack vare personer som dig mördades minst ett tusen muslimer i Shrebnica, många fler i Bosnien. Misslyckad som medkännande människa det är vad du är!”

Så skriver signaturen "BM" i en kommentar till mig under min artikel ”Hur som haver är dom jävligt döda”. Hur bemöter man en sådan kommentar när man sett den frodiga myllan runt en massgrav, och insett att ruttnande kroppar är ett bra gödningsmedel?

Men, hon är inte ensam om att ha kommenterat. Vid skrivande stund är det inte mindre än 166 kommentarer varav majoriteten sågar mig jäms med fotknölarna.

Signaturen "Magnus" anser att det -till och med- är mycket möjligt att Saddam inte innehar några massförstörelsevapen men anser att eftersom sonen Uday är bäng i bollen Jo, "Magnus" säger att det har Saddam sagt, och då till och med den knäppgöken säger så, ja då är det jävligt illa och den förmodade efterträdaren till Saddam, då skulle, om inte förr, Irak bygga upp en sådan arsenal, och signaturen "klas" ber mig genomföra ett test som enligt honom ska utvisa om jag bara är emot kriget eller en sån där USA-ogillare. En av punkterna i "klas" lilla test refererar också till Balkan och svarar jag ja på frågorna om jag var emot USA:s ”insats” i Bosnien och Kosovo, ja hjälp, då är jag bara ett enda ja ifrån att vara USA-ogillare a la grande.

Fokus har av någon förunderlig anledning centrerat sig runt artikelförfattarens eventuella ideologier istället för artikelns aktuella frågeställning, vilket inte är förvånande, men icke desto mindre trist. Mina politiska ideologier nej, jag är inte vänsterpartist skulle enligt gängse regler knuffat in mig i USA-ogillar-facket nix, jag gillar mycket med USA, förmodligen mer än jag ogillar om jag skulle räkna. Men det är ju fullständig ointressant. Och ännu mer, jag är ointressant.

Desto intressantare är referenserna till Balkankriget. Och nu kommer jag göra dig extremt konfunderad, "klas", för jag svarar ja på frågan om jag var emot USA:s ”insats” i Kosovo och Bosnien. Att högt jävla rungande: Ja.

NATO firade nämligen sitt 50-årsjubileum med att för första gången i organisationens historia gå i krig. Företrädare för NATO säger att man gjorde detta av "humanitära skäl", för att skydda kosovoalbanernas liv och frihet. Vad som i realiteten hände var att albanerna blev ännu mer utsatta. Det strömmade in rapporter om massakrer, skövlingar av byar och samhällen. Serberna är skickliga i krigsföring. Deras underrättelsetjänst hade full koll på sattelitspaningarna och upprättade– till synes – serbiska läger. När NATO sedan bombade innehöll dessa läger albanska krigsfångar. I Bosnien tillfångatogs FN-personal och bands fast som sköldar framför stridsvagnar. Carl Bildt hävdar bestämt att bombningarna i Bosnien hade noll och intet med fredsavtalet att göra utan det kom till stånd efter nästan ändlösa förhandlingar.

NATO:s bombningar ansågs vara ett angreppskrig som flagrant bröt mot folkrätten och FN-stadgans principer, vilket många ledande politikerpåpekade öppet. I Sverige var det förra statsministern, Ingvar Carlsson som anförde tillsammans med oppositionen. Men omvärldens kritik mot bombningarna tystades ner efter krigsslutet och USA gled märkligt lätt av kroken.

Serbien fick däremot lida. Landets infrastruktur lamslogs. Den viktiga bron över Donau knäcktes och det drabbade inte bara Serbien utan även grannländerna. Drygt hälften av landets produktionsindustri slogs ut av bombningarna och ett par tusen civila dukade under av vänliga NATO
bomber som missade sina tänkta mål och istället rämnade in i stormarknader, sjukhus, skolor och privata hus. Dock satt Milosevic kvar i orubbat bo, med ett stöd som i och med bombningarna ökat så markant att till och med oppositionen teg i visst samtycke.

Det som slutligen kom att fälla Milosevic var nätverket OTPOR. Ett nätverk mestadels bestående av studenter och ungdomar som genom olika kanaler lyckades med
konststycket att utmana den alltmer självsäkre galningen. Genom samordningar, mobilisering av att alltmer härjat folk, och noggrann planering så samlas över 1 000 000 människor utanför parlamentet och störtandet var ett faktum. Ett störtande som inga bomber kunde åstadkomma.

Detta, min gode "klas", är huvudorsakerna till att jag svarar ja på två av frågorna i din lilla ”så vet du om du är USA-ogillare eller inte”. Och dom är också några av orsakerna till att jag emotsätter mig USA:s krig mot Irak, tillsammans med ett par till. Så lyss upp du också, "Magnus".

* Det är andra gången som USA kör över FN. Nu återstår bara två alternativ: Lägg ner världssamfundet eftersom det så uppenbarligen inte fyller sin funktion längre eller låt USA svettas över sitt tilltag. Låt inte detta glida förbi som det gjorde efter Balkan-konflikten.

* I Kosovo var anledningen formulerad såsom ”Humanitära skäl”. I Irak var det först ”Kriget mot terrorismen” som specificerades med” Saddam innehar massförstörelsevapen”, som ändrades till ”Befria det Irakiska folket”. Nå, vilket var det egentliga skälet? Och varför känns det som om uttrycket ”vända kappan efter vinden” är synnerligen träffande?

*USA har nu enligt gällande uppgifter som vanligt utan källhänvisning, det räcker med att USA påstår att Saddams påstådda massförstörelsevapen förmodligen är flyttade till Syrien. Bush vill inte kommentera om USA därför planerar en liknande aktion i Iraks grannland, men han uttrycker hot om allvarliga konsekvenser och hoppas att länder som Nordkorea, Iran och Syrien har tagit lärdom av Irak-kriget. Förhållningssättet att kriga i förebyggande syfte – baserat på uppgifter utanför ramen om bevisbörda, eller dom få som lagts fram varit svaga/mycket svaga - öppnar för ett godtycke som jag anser inte kan accepteras. USA visar allt större tecken på att vilja uppnå en diktatorstyrd världsordning där naturligtvis USA rattar skutan. Demokrati my ass.

*Detta krig måste vara en alldeles lysande grogrund för den fundamentala islamistiska rörelsen. Det kommer födas generationer med självmordspiloter/bombare/chaufförer som kommer att frambringa sina unga år med ett enda hägrande mål: Martyrdöden för Allah. Och vad detta kommer innebära för framtida generationer – världsmedborgare, för Bush junior lär ju vilja ge igen - kan man bara spekulera i. Men det är läge att börja få gåshud.

Det har dock fört en god sak med sig. Att irakierna nu inte behöver leva under Saddams skräckregim längre. Men. Se bara på exemplet Jugoslavien, som alla blödde för under kriget, men som lämnats i princip vind för våg när andra konflikter seglat upp. Historien är full av bortglömda länder och just nu, när segerruset gripit fatt i så många, är det lätt att glömma det medmänskliga ansvaret för kommande år. Laglösheten sprider sig som en farsot i Irak och det är av yttersta vikt att snarast iscensätta återuppbyggandet och återinförandet av lag och ordning så folket kan börja njuta. I många kommande år, inte tills nästa konflikt suger in alla i ett nytt rus/rys och åter lämnar irakierna till kaos.

Det för mig över till dig, "BM", som överfölls av sådan ilska. Din teori om att några offras för att befria miljonerna är ädel, men hur funkar den i realiteten? Fråga till exempel dom efterlevande på Balkan hur dom har det idag.

Å ena sidan är tyrannen Milosevic störtad och folket
befriat från honom, å andra sidan kostade kriget drygt 200 000 människoliv och öppnade dörrarna vidöppna för den organiserade maffian. Å ena sidan är Milosevic köpt -
av USA - och förd inför krigstribunalen i Haag, å andra sidan råder inte vanliga lagar längre. Å ena sidan behöver ingen böjahuvud för Milosevicmakten längre, å andra sidan får en del huvudet avhugget av maffian.

Folket är lika fattigt som före kriget. Många - fattigare.
Pensioner betalas ut ett par tre gånger per år och då är summan nedbantad till motsvarande 150 kronor per utbetalningstillfälle. Zigenarna jagar duvor på stadens torg för att kunna äta sig mätta. Mutor under bordet, rakt ner i läkarens öppna näve, krävdes för att min
svärfar skulle få bli akut hjärtopererad, annars hade han avlidit. Förskänkningar hos specierihandlarna är önskvärda om du säkert vill få tag i basvaror såsom matolja, mjöl och socker. Ungdomarna flyr landet och söker sig till Europa. Dom anser sig inte ha någon framtid i Jugoslavien och av dom som stannar kvar försörjer sig många på cigarett och drogsmuggling. Många bor i tillfälliga bostäder eftersom deras hem plundrades och intogs.

Är då människor som jag skyldiga till att muslimer slaktades i Srebnica? Om det tvista de lärda och det är i sanning en komplicerad fråga med många bottnar. Men jag hävdar att skuldfrågan och ansvaret främst måste belastas den som beordrade dom dödande skotten, och dom som tryckte med avtryckarfingret. För ve den dag om män som Milosevic kan ställa sig upp i krigstribunaldomstolen och hävda ”Visst, jag beordrade massakrerna och mina lojala slaktade vilt, men jag är inte den skyldige, det är du, som inte stoppade oss” – och med det gå fri.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2003 16:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: