sourze.se

Nationaldagen som helgdag

Tidigast år 2005, kan Sveriges nationaldag bli helgdag. För att detta ska fungera – samhällsekonomiskt - krävs att vi offrar en av dom nu etablerade helgdagarna.

En kvällstidning har som ”stickfråga”: Vilken helgdag som bör offras?

Där föreslås juldagar, pingstdagen och andra kristna dagar, men också en politisk och ideologisk födelsedag.

Vilken?

”Första maj” – som är vänstersocialismen och arbetarrörelsens dag. Den dag antisocialisterna tvångskommenderas till ledighet, även om de hellre vill arbeta och inte känner minsta behov av att fira dagen.

”Första maj” är en gammal tradition för vänstern och arbetarrörelsen, det bör respekteras att reformistiska som revolutionära socialister firar den. Men firandet borde få ett ännu högre värde om arbetarrörelsens representanter väljer att fira den på frivillig väg, och inte tvångskommendera människor som inte delar socialismens ideologi till att vara lediga den dagen.

Att istället nationaldagen blir en helgdag är desto sundare. Vi svenskar är alldeles för dåliga på att fira våra traditioner och vår historia. Som ett land alltmer beroende av en globaliserad värld, är det bra att ha dom nationella värdena, som utgångspunkt då vi konfronteras med omvärlden.

I en TV-reklam för köp av första maj–blomman uppmanas tittaren till att köpa den ”för att hjälpa barnen att växa”. Det låter fint att höra en sådan komplimang från en rörelse, som ofta stuvar in människor fack och klasser. Men, var kan man köpa en blomma, från en organisation, som vill hjälpa ALLA människor att växa, barn som vuxna?


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2003 16:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: