sourze.se

Fitness Center - slutet

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

14. INT. HISS - DAG

Gubben har kämpat sig upp för trapporna och kommer med väsande andhämtning in till dörrarna till flera vårdavdelningar. Han tittar i sin journal där han uppenbarligen inte kan hitta det han vill.

15. INT. FÖRLOSSNINGEN - DAG

På rad står några barnsängar. En gravid kvinna vankar omkring i bakgrunden. Ett barn skriker högljutt. Gubben gör entré genom en dörr. Några vitklädda undersköterskor passerar. Gubben tittar något förvirrat och försöker läsa handskrivna lappar på väggen. VÅRDAVDELNING 62, 63 och en pil.

16. INT. STÄDFÖRRÅD - DAG

Städvagn i förgrunden. Dörren slits upp med en dramatisk rörelse. Men gubben fastnar i klivet när han inser att han återigen kommit helt fel.

17. INT. FYRSAL AVDELNING 63 - DAG

Ronden står runt en av sängarna. AT-läkare, 3 kandidater, två milt ointresserade men tuggummituggande sköterskor, Mässande vid fotänden står gruppens självklare ledare, Docenten. Fackuttrycken haglar genom luften, kandidaterna antecknar febrilt.

- Respiratory distress syndrom, renal disorder cluster...

Gubben gör en försenad entré, han ställer sig i bakgrunden och spetsar öronen. Docenten har en bekymrad rynka i pannan. De tuggummituggande sköterskor verkar tänka på annat. Gubben bläddrar febrilt i ett tummat lexikon. Men innan han hittat rätt är hela sällskapet på väg ut. Patienten i sängen är gammal och nedtagen. Gubben böjer sig över honom, sniffar. Den sjuke kallsvettas, skruvar på sig, kämpar för att nå ringklockan. Ett hest skrik undslipper honom. Gubben tuggar på sin pennstump och plitar ner något i journalen. Sköterskorna skyndar fram till patienten som ylar skräckslaget.

18. INT. PERSONALRUM - DAG

Personalen är samlad kring kaffebordet där kaffekoppar och tårta står uppdukade. Gubben har lättat på uniformen och ser ut att trivas. Docentens hurtiga röst avslutar.

...på sjukhusledningens vägnar...

Oentusiastiska applåder följer hans steg fram till de tre stående kvinnor. Han överlämnar ett guldur av den sort vi tidigare sett, en blombukett samt en kort kram. En matt applåd avslutar utdelningen. Cermonin avbryts av docentens ilsket pipande personsökare.

19. INT. KORRIDOR - DAG

Vi följer docentens hurtiga språng i de trendiga löparsandalerna. Han försvinner ut genom en dörr som slår igen. Gubbens tofflor rör sig i stapplande fart längs samma väg. Gubben saktar farten och stödjer sig mot en dörrpost. Ett dåligt knä och ett pipande bröst hindrar hans framfart.

20. INT. OPERATIONSAL - DAG

Operationslampan riktas in. Den grönklädda gruppen bildar en mur, gubben som sent omsider anlänt försöker se över deras ryggar. Det är kaos, blodpåsar passerar framför oss, instrument, etcetera. Docenten tar kommandot, nu iförd gröna kläder. Gubben har klivit upp på en pall för att se något. I mitten av den grönklädda muren skymtar det glimmande stilettskaftet. Gubben blir ivrig. Han försöker tränga sig fram. Docenten ropar plötsligt.

- Vi deffar.

Han tar fram spatlarna ur maskinen och gör sig beredd.

-Stand back!

I samma ögonblick glesnar väggen av ryggar. Gubben ser sin chans och tar ett kliv fram. Han stannar böjd över patientens huvud, mumlar de uråldriga ramsorna och svänger med en hand. I samma ögonblick som han berör patientens panna smäller det. Docentens finger fyrar av defibrillatorn. En våldsam blå blixt far igenom rummet och slutar med en smäll. Gubben faller ned som en trasa mellan två apparater.

En stund senare. Personalen och patienten har avlägsnat sig. Som en trasa lump i hörnet ligger gubben.

21. INT. KULVERTMYNNING - DAG

Rödvita plastband spärrar entrén till gubbens kulvert. Han anländer med tunga steg. Gubben kliver fram och läser på den skylt han tidigare passerat. Här öppnar MediCare FITNESS CENTER med SPA, VÄLKOMMEN! Bygglarmet i korridoren tilltar i styrka. Med en min fylld av motvilja lyfter han plastbandet och hugger av det med lien.

22. INT BYGGPLATS/KONTOR - DAG

Gubben stannar upp och betraktar med gapande mun sitt kontor. Ödeläggelsen är total. Hans inredning har skyndsamt knuffats ihop i en stor hög av bråte. Det som tidigare såg litet och intimt är nu en stor sal, full av damm och byggavfall. En vägg täcks redan av ett söderhavslandskap, ett par solarier står redan delvis uppackade. Gruppen står i rummet och de två muskelbergen är nu livfullt inne i en diskussion där provar olika alternativ för placeringen av några kreditkortsdekaler. Påläggskalven skymtar i bakgrunden. Han sneglar nervöst omkring sig och drar sig undan från gruppen. Gubbens följer honom med blicken. Påläggskalven går in genom en halvdörr med gulsvart skylt, ELCENTRAL LIVSFARLIG SPÄNNING.

23. INT. ELCENTRAL - DAG

Påläggskalven kliver in och tänder en cigarett. Ovanpå en hylla med reservkraftsbatterier har något ställt undan gubbens schackspel och några krucifix. Flera av schackpjäserna ligger fortfarande ner. Tanklöst börjar Påläggskalven plocka med pjäserna. Plötsligt slår dörren igen med en plåtig smäll. Han snor runt. Ingen finns där. Han börjar rycka i dörren utan resultat. Något får honom plötsligt att vänder sig om. Ansiktet fylls av skräck. På schackbrädet flyttar sig vit drottning utan synlig påverkan. Blicken vänds åter när han hör en kvinnas röst.

- Schack...

Bredvid Påläggskalven står gubben med tunna leende läppar.

...och matt...

24. INT. BYGGPLATS/KONTOR - DAG

Ett våldsamt dunkande på en dörr hörs. Ett muskelberg och ingenjören tittar upp från ritningarna. Det andra muskelberget provar ett ansiktssolarium, men tittar ändå upp, blind för världen med sina svarta ögonskydd.

25 INT. KULVERT - DAG

Ett svagt surrande hörs, några lysrör blinkar. Lugn, tystnad. Så plötsligt, som en våldsam pisksnärt far en gigantisk blå gnista genom hela korridorens längd och exploderar med en våldsam knall som får hela byggnaden att skaka.

26. INT. UPPVAKNINGEN - DAG

Den unge mannen ligger knappt synlig bakom myriader av slangar och sladdar. Plötsligt är det som om sjukhuset skakas av ett jordskalv. Ljud av glasrutor som krossas, droppflaskor svänger klirrande. Ljuset blinkar till för att fladdrande återkomma. Den unge mannen öppnar ögonen.

27. INT. KONTOR/BYGGARBETSPLATS - DAG

I resterna av Medicare Fitnesscenter skingras röken sakta. På golvet där Påläggskalven tidigare stått ligger några svedda schackpjäser och en pyramidformad ännu lätt pyrande askhög. Framför ansiktssolariet ligger också en askhög, ännu i döden stor och vackert formad. Ansiktsolariet blinkar till, slocknar men återfår sitt ljus och bilden fräts sönder av ett blåvitt obarmhärtigt ljussken.

28. INT. KULVERT - NATT

FITNESS CENTER står det på dörren. Den åker upp av en elektrisk dörröppnare. Discomusiken pumpar ut. Hjulen av en rullstol kommer fram och svänger runt. Konvalescenten, tidigare knivoffret sitter i rullstolen.

29. INT. FITNESSCENTER - DAG

Innanför dörren jobbar gubben febrilt på Step-Upmaskinen, och svänger samtidigt med lien i viga energiska svingar. Bakom honom finns Söderhavstapeten. Ansiktet är brunbränt och leende, den gamla vadmalen är nu ersatt av en ny designad sportversion i blankt material. Han tittar upp, vinkar in oss.

Den unge mannen backar snabbt. Dörren smäller igen framför honom och man ser ett gnistrande gladiatorleende som gör reklam för någon slags tabletter. Musiken dämpas. Gubben plockar upp en mobiltelefon och svarar. Han börjar knappa på en dator, nickar belåtet, följande rytmen i musiken.

30. INT. KULVERT - DAG

Lyktorna flimrar. Det nu obemannade kulverttåget åker likt ett spöktåg genom de mörka gångarna. På vagnen med stolar där teknokratgruppen tidigare suttit finns nu bara en grupp askhögar som sakta sjunker ihop av vagnens skakande färd. En mobiltelefon börjar ringa. Svagt skymtar telefonen i en av askhögarna. Vibrationerna får de sista askresterna att skaka bort från displayen. 34 SAMTAL MISSADE lyser det medan den sista ringsignalen ekar ut i kulverten.

- s l u t -


Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs och SFI:s Manusfabrik


Om författaren

Författare:
Lovisa Witt

Om artikeln

Publicerad: 31 mar 2003 10:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: