sourze.se

Vaselintäckta ålen

Splittrade tankar i en splittrad värld.

Det är inte mycket jag förstår nu när attackerna har inletts. Tidigare fick man intrycket att Saddam antagligen skulle tillfångatas eller dö, helst det senare, inom fyrtioåtta timmar. Visst, jag trodde personligen inte på detta, Saddam är hal som en vaselintäckt ål, men jag hade mina förväntningar på ett snabbt krig. Kanske till och med Bagdad skulle vara omringat om inte taget då.

Sanningen, om det nu finns något sådant, är en annan. Först sade man sig ha intagit Basra, sedan var det inte så, man skulle ta hamnstaden Umm Qasr strax söder om Basra. Brittiska trupper lyckades befria staden lät det i morse och amerikanerna hade utan att möta motstånd gått in etthundrafemtio mil in i Irak. Sedan rapporterade britterna om hårt motstånd i Umm Qasr, för att sedan rapportera om hur den amerikanska marinen hade segervisst hissat upp den amerikanska flaggan över hamnstaden. Vad det blev av britterna vet vi inte... Just nu sägs den amerikanska flaggan ha tagits ned, man har kontroll över fyrtio procent av Umm Qasr och motståndet är hårt. Jag säger "just nu" eftersom jag vet att vi kommer att få nya motstridiga signaler för varje timme som går. Kanske Umm Qasr är taget nu? Vad är sanning och lögn? Jag kan inte svara på det men som synes har propagandan nått löjliga höjder.

Förresten märker jag att amerikanska helikoptrar fortfarande är i dåligt skick, de verkar störta som flugor på en fläck sylt. Man borde förbjuda dessa flygmaskiner, de är ju livsfarliga för soldaterna.

Omvärlden går i fredsprotester, man fördömer Bush men glömmer tyvärr de andra krigsförbrytarna. Glöm inte att nämna Saddam, Blair, Aziz, Rumsfeldt, Powell, Uday, Rice, Wolfowitz, Qusay eller Straw. Ge inte Bush hela äran, alla krigsförbrytare skall ha sin beskärda del.

För mig personligen gäller det hela att se på mina föräldrars reaktioner och våndas över att jag inte kan lindra deras oro. Min far lyckades få telefonkontakt med släkten i Bagdad, de säger åt honom att inte oroa sig, men hur ska man låta bli. Befolkningen i Bagdad omringas inom sin tid av blodstörstiga soldater, instängda ihop med den rabiessmittade galning som Saddam är. Vad som helst kan hända, hur kan vi låta bli att oroa oss?

Jag känner ett beroende av att hålla mig uppdaterad på konflikten, samtidigt vägrar jag tro på alla nyheter som kommer in. Man sitter i en udda sits när man sitter och tittar på nyhetsinslag så ofta som man kan och samtidigt avfärdar allt som ren propaganda.

Världen var absurd redan före brottet mot folkrätten, den blev knappast bättre nu. Kanske hjälp finns att tillgå när någon kan förklara för mig hur det går ihop att kämpa för fred genom att starta ett krig. Hur man stabiliseras regionen genom att skapa totalt kaos och hur demokrati går ihop med trakasserier riktade mot fredens förespråkare i USA?

Stor förvirring råder, det är allt jag vet...


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 23 mar 2003 14:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: