sourze.se

Amerikanare är inga djävlar

Sen när blev det legitimt att börja hata ett helt land och ett folk för att de har puckade ledare?

Ingen skulle våga drömma om att säga att Irak borde förgöras och att det irakiska folket är ett gäng galningar. Ingen. Inte ens de värsta hökarna i USA har den inställningen.

Däremot är det tydligen fullt legitimt att säga saker som att USA borde krossas eller komma med fördomar om att alla amerikanare ändå bara är feta tokstollar. Det är plötsligt fullt legitimt att hata allt som kommer från USA och allt som har med USA att göra.
Att den inställningen finns i till exempel Irak är inget konstigt. Det irakiska folket matas dagligen med propaganda om att varje amerikan är en fiende, att amerikanare är djävulens folk.
Men att denna anti-amerikanism finns i den fria världen är fullständigt obegripligt.

Man har all rätt i världen att avsky George W Bush och den amerikanska politiken. Det förtjänar de. Men att rikta sin avsky mot amerikanare, allt som är amerikanskt och den amerikanska livsstilen fyller ingen som helst funktion.

Amerikanare i allmänhet är inga demoner. De är inte i allmänhet feta, trångsynta rednecks. De är inte en homogen massa. De är en medborgare i ett land byggt på mångfald. Den genomsnittlige amerikanen är vanligt hyggligt folk. Precis som de flesta medborgare i alla världens länder. Vanligt hyggligt folk.

Och varför ska jag hata eller förkasta allt amerikanskt? USA har producerat många av världens främsta inom många områden. Briljanta forskare, författare, musiker, idrottsmän är bara några exempel. Ska jag plötsligt sluta titta på amerikanska filmer och TV-serier, lyssna på amerikansk musik eller läsa amerikanska författare bara för att deras president har startat ett meningslöst krig?

Precis som människorna i Bagdad inte ska behöva lida eller demoniseras för att de har en hänsynslös ledare så ska heller inte det amerikanska folket behöva lida för att deras ledare är en skjutgalen sheriff.

Så tänk på det när ni nästa gång demonstrerar mot kriget. Visa gärna er avsky för George Bush och hans politik och även för Saddam. Men låt inte er avsky för en rutten politik gå ut över ett helt folk och land.

För annars är ni inte ett dugg bättre rent moraliskt än vad Bush är.


Om författaren

Författare:
Daniel Ekman

Om artikeln

Publicerad: 21 mar 2003 10:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: