sourze.se

Saddam - det är inte ditt land

Markus Hankins verkar ha gått på myten om Saddam. Men det är inte hans land. Det är det irakiska folkets land som Saddam har stulit.

Mr Hussein. Irak är INTE ditt land. Det är det irakiska folkets land. Det verkar du ha missat när du systematiskt har förtryckt ditt eget folk i 25 års tid. Du har förvägrat dem demokrati. Du har förvägrat dem mänskliga rättigheter. Du har dragit in landet i flera krig. Du har sett till att ett land som skulle kunna vara rikt är utblottat. Du satsar hellre på att bygga upp din militärmakt än att ge ditt folk mat och rent vatten. Även Markus Hankins verkar ha missat detta när han säger att USA vill skövla och ockupera Irak. Han verkar ha missat att du, Saddam, har ockuperat och skövlat landet sedan mitten av 70-talet.

Det bästa du kan göra nu, Saddam, är att för första gången i ditt liv inte agera egoistiskt. Lämna landet. Stick. Fly. Dra åt helvete. Gör vad du vill. Om du ger tillbaka landet, som du har stulit, till dess rättmätiga ägare, så slipper vi ett förödande krig. Du slipper skicka ut dina dåligt tränade soldater i krig mot en övermäktig styrka. Du slipper använda ditt eget folk som gisslan och mänskliga sköldar. Du slipper orsaka ditt eget folk ännu mer lidande än vad du hittils har gjort.

Det kanske känns förnedrande för dig att bara ge upp? Du får troligen resten av ditt liv vakta din rygg. För det finns många som vill se dig död, som straff för allt ont du har gjort. Men om du för första gången sen du tog makten verkligen vill tänka på ditt folks bästa så är det enda rätta.

Till sist, mr Hussein, när du har försvunnit från Irak, så lovar jag att hela västvärlden, den du så gärna demoniserar, kommer att göra sitt bästa för att bygga upp Irak och att ge ditt folk den frihet och demokrati som alla världens folk förtjänar. Vi kommer heller inte att sno oljan. Den tillhör inte oss i väst, den tillhör inte dig. Den tillhör Irak och sålunda det irakiska folket. Att USA och västvärlden vill åt oljan är något som du har hittat på och som du har fått stöd av från s.k. intellektuella i västvärlden. Likaså är det med sanktionerna. Hade du inte agerat som den ondskans man du är så hade folket inte behövt lida så enormt av sanktionerna. Du hade kunnat drastiskt minska sanktionernas effekt genom till exempel "Food for Oil"-programmet som bland annat innebär att Irak får byta olja mot mat och mediciner. Fast varför skulle du agerat annorlunda? Det är ändå du som har det fulla ansvaret för att sanktionerna infördes.

Du är en ond man Saddam, även om du i din galenskap kanske inte inser det själv. Så fly medans tid finns. För ingen vill ha ett krig.


Om författaren

Författare:
Daniel Ekman

Om artikeln

Publicerad: 19 mar 2003 13:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: