sourze.se

60-talsnostalgi

Nostalgi och service.

Jag är på Nya Zealand. Landet där det kommer ut en riktig människa och fyller tanken på din bil och frågar om du vill ha oljan kollad och rutorna tvättade. De har lite matvaror att sälja inne på macken, men det är bara nödvaror typ ob, chips och godis.

Bakom macken finns en farbror i overall, han driver ett litet företag som lagar bilar och dessutom har tid att prata med mej då jag får min bil fylld.

Tanten som "pumpar" upp bensinen till min bil är glad och skrattar och vinkar åt mej då jag åker förbi, när jag inte behöver tanka. Hon säjer att hon tycker att ljudet i min gamla amerikanska V8 låter bättre än dom australiensiska Holden som också har V8. Farbrorn i overallen brukar muttra om att min bil har ratten på vänster sida istället som här där det är vänstertrafik och ratten sitter på höger sida i alla bilar. Han frågar mej hur det känns att sitta på vänster sida och köra då det är vänstertrafik. Jag har ju svårt att göra omkörningar och får antingen vänta tills det är tvåfiligt eller pendla in och kika på fel sida för att sedan svinga ut och köra förbi.

Jag kör säkert och skiter helt enkelt i att köra om, bättre att vara säker och hålla sig till fartbegränsingar. Det skiter sig ibland då jag hamnar bakom en fet-fet traktor som bara gör ca 40 kilometer i timmen och det är en 100 kilometer i timmen-väg och jag är på väg till jobbet, men hellre sent än inte alls som är mitt valspråk.

Jag har förklarat för farbrorn på macken att det var vänstertrafik i Sverige ända till mitten av 60-talet och att det alltid har varit vänster trafik innan dess. Trots att vi tillverkat egna bilar i landet, Saab och Volvo, så har vi tillverkat dem med ratten på vänster sida vilket inte låter logiskt i ett lande med vänstertrafik.

Jag minns när min pappa brukade fråga mej, jag som då var kanske 9 år, om det var ok att köra om! Det var ju bara framsätespassageraren som såg om det var grönt att köra om eller inte. Här har ju alla bilar ratten på höger sida eftersom det är vänstertrafik. Varför i herrans namn tillverkades bilar i Sverige med ratten på vänster sida då det var vänstertrafik? Jag har ingen förklaring. Nån som har?

I snabbköpet här så står det en extra personal och packar dina varor. När man går in i en affär så finns det glada expediter som har tid att prata med dej, det är inte bara den ensamma tjejen i utgångskassan utan det finns personal som hjälper till. Det känns som i mitt barndoms Sverige.

Man har inga egna taklampor där man bor utan det sitter fastmonterade skomakarlampor överallt som man lämnar efter sig. Kylskåpen ser ut som på 60-talet. Toaletterna ser ut som på 60-talet med separat spolbehållare på väggen. Alla duschar är väggfasta, det är sällsynt med handduschar, jag har en normal handdusch för jag står inte ut med en dusch som sitter fast högt uppe på väggen, hur i hecklefjäll sköljer man ur tvållöddret ur stjärten när duschen sitter 180 centimieter upp på väggen ? Jo man har tvättlappar som man blöter och sköljer bort löddret med.

Man är inte teknik-bakom här inte utan varenda bonde har dator för att följa upp sitt lantbruk och Nya Zeeland är framåt teknikmässigt. Men designen och vänstertrafiken får mej att känna mej som när jag var barn på 60-talet och det är alltid sommarlov eftersom vinter här är som en regnig industrisemester i juli. Kallare blir det inte där jag är.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2003 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: