sourze.se

Lösningen på kvinnors problem

Ok, jag stack ut hakan och hävdade att jag hade lösningen på kvinnors problem. Här är den.

Visserligen är det allas problem att vi lever i ett ojämlikt samhälle, inte bara kvinnors, men jag anser ändå att ni får dra tyngsta lasset själva för att rätta till det. Det är nämligen ganska enkelt... I alla fall på pappret.

För det första.

Självförtroende! Ni tjejer måste lära er att låtsas som ni kan allt även om ni inte har minsta täckning för det i verkligheten. Så har killar alltid gjort och det kommer vi fortsätta med. Vi får lära oss från vi föds att vi är störst, bäst och vackrast. ja, jag generaliserar, det finns mähän också men inte så många som bland er kvinnor Gå ut på gatan och fråga en genomsnittlig kille om han kan komma och hålla ett föredrag om partikelfysik på söndag och han kommer troligen svara ja och knalla iväg till biblioteket. Om du frågar en kvinna så är det inte omöjligt att hon svarar nej även om hon har doktorerat i partikelfysik, det kan ju finnas någon som vet mer.

Samma sak är det med utseende. Är det en slump att killar i allmänhet har tjejer som är snyggare än vad de själva är, relativt sett? Nix, det handlar om självförtroende. Tjejer som är så snygga att man inte fattar att de finns har komplex. Jag ger mig fan på att Britney Spears står och gnäller framför spegeln på mornarna "Ojojoj öronen sitter snett, ena bröstet är mindre…" En gubbe på 57, lönnfet, saknar två tänder och utan hår står garanterat framför spegeln samma morgon och tänker "YEAH BABY!" Sån är skillnaden i självförtroende tjejer. Ni måste lära er att ta för er!

För det andra.

Hela ens omgivning ska veta om när man gör minsta lilla skitgrej. Ta min mamma som exempel, hon var hemma under stora delar av min uppväxt och skötte allt. Hon lagade mat, handlade, diskade, städade och tog hand om 3 barn. Man hörde inte ett ljud. Sen skulle farsan diska en gång var 14:e dag, då visste hela kvarteret om det.
"Jag står och diskar lite här!"
"Ja, farsan, vi vet…"

Killar ser till att få cred för minsta skitgrej, tjejer sliter på i tysthet. Likadant är det hemma hos oss, jag gör ofta traditionella killgrejer som skruva, borra och hänga upp saker. Min fru jobbar på dagarna, själv jobbar jag nästan bara kvällar. Tror ni jag skulle få för mig att skruva upp en hylla när hon är på jobbet!? Aldrig i livet! Vad skulle jag få ut av det? Först pillar jag mig i naveln tills hon kommer hem och inte ens då sätter jag upp hyllan. Först måste jag nämligen gnälla ett par timmar så hon verkligen fattar hur jobbigt och komplicerat det är att sätta upp en hylla. Sen när jag väl gör det så tar det 2 minuter. Ställer man 3 blommor på hyllan så kommer hon gå tyst och vattna dem resten av livet.

Ni genomskådar inte det här, i stället spär ni på myten av män som odugliga sölkorvar som ska ha beröm för att han diskar med snack som "Ni män kan inte göra två saker samtidigt". Jo, det kan vi visst det är bara det att vi har lärt oss att om vi skiter i den ena så kommer en tjej förr eller senare göra det åt oss.

Likadant är det i arbetslivet. Män tar åt sig äran för allt de gör och helst allt som alla andra gör också. Är det konstigt att män har mer lön när vi dels tror att vi är bäst på allt, dels låter hela världen veta minsta lilla grej vi har gjort? Samtidigt som vi roffar åt oss uppmärksamhet för saker vi inte gjort och tjejer inte ens begär någon för det de faktiskt HAR gjort? Vi kan få andra att tro att vi är värda vår vikt i guld därför att vi faktiskt tror det själva. Där är den grundläggande skillnaden.

Chefen kommer inte att tacka dig som är kvinna för att du sliter på i tysthet med högre lön. Högre lön ger han till dem som väsnas. Hur kvinnliga chefer funkar vet jag inte riktigt, men jag gissar att de är chefer för att de funkar som sina manliga kolleger. Tyvärr.

Det här är som sagt något som ni kvinnor måsta ta största delen i att ändra, vi killar kan självklart bli bättre på att lämna lite plats, men det är inte heller så jävla enkelt när man blivit itutad sen man var 1 månad gammal att man är bäst på allt.


Om författaren

Författare:
Magnus Betnér

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2003 09:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: