sourze.se

Sänk volymen för helvete!

Jag känner mig både skändad, inlåst och maktlös när jag tvingas anpassa mig till grannars nyckfulla spelande.

Nu är jag mer än ordentligt trött på grannar som spelar på sin stereo för full volym. Detsamma gäller bilförare som både saknar ljuddämpare, körvett och insikt om att ha lagom ljudstyrka på stereon i bostadsområden. Basens dova och irriterande dunkande kryper in under skinnet, stör mig i min privata sfär och gör så att jag inte kan slappna av. Som en motreaktion eller för att inte flippa ur helt spelar jag upp egen musik eller höjer volymen på teven. Men föga hjälper det, då jag knappt kan överrösta dunkandet med alla mina apparater påslagna samtidigt.

Skall det behöva vara såhär? Hur länge dröjer det innan jag i min tur retar upp någon annan granne, som kommer att höja volymen på sin teve eller stereo? Och hur länge dröjer det innan flertalet i huset är sysselsatta i ett ljudkrig med ännu flera missnöjda hyresgäster som resultat? Jag känner mig både skändad, inlåst och maktlös när jag tvingas anpassa mig till grannars nyckfulla spelande. Ibland dunkar det på förmiddagen och ibland vid lunchtid. Men ännu oftare dunkar det på eftermiddagen och kvällen. Men som tur är, är det mestadels tyst under natten.

Nu kanske någon tror att jag inte tycker om musik. Inte alls. Jag älskar musik och har gjort det så länge jag kan minnas. Men då måste du ju vara en gnällkärring utan dess like, kanske någon annan tänker. Ja, kanske det. Men trots det vill jag kunna känna att jag har rätt till lugn och ro i mitt hus. Givetvis anser jag att människan skall ha lov att LEVA i sin lägenhet. Och jag önskar inget hellre än att vi alla i tid och otid kunde spela musik eller ha på teven på hög volym, utan att det störde någon annan.

Jag begär inte att man skall tassa på tå för min skull, och jag både förstår och accepterar att man vill fira på nyårsafton och andra aftnar. Därtill tycker jag att det efter en helvetisk dag på jobbet kan vara skönt att lyssna på sin favoritmusik i sitt eget hem, utan att behöva ta hänsyn. Men är det någon som förstår mig när jag vill sova för att orka gå upp till arbetet dagen därpå, oavsett om det är afton eller vardag? Eller är det någon som orkar ta hänsyn till att jag även arbetar i hemmet och ibland behöver vila hjärnan från alla slags intryck och ljud?
Frihetsutövande i all ära, men när en persons frihetsutövande inskränker på min frihet, så måste jag få säga ifrån. Men jag väljer att inte gå till grannen i fråga ännu en gång. Efter att ha mötts av sura miner, och i protest fortsatt dunkande bas, kurar jag sårad ihop mig i min lilla grotta. Det är ju helt uppenbart att betonghusen inte är konstruerade för att kunna erbjuda hyresgästerna de fristäder som de dyrt betalar för. Och det är väl där det egentliga problemet ligger. Och eftersom bostadsbolagen inte visar på något större intresse för att isolera lägenheterna bättre, kan jag inte annat än att efterlysa lite medmänsklighet och förmåga till att visa både hänsyn och respekt gentemot de som delar på bostadsytan. Skona dina öron, tänk på dina grannar och sänk både volym och bas!


Om författaren

Författare:
Sari Hänninen

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2003 19:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: