sourze.se

Ovist och orätt!

Rättvist ska allting vara. Statistiska gruppers löner eller pensioner ställs emot varandra och jämförs. Högljudda rop på rättvisa blir följden.

Men finns egentligen rättvisa löner? Nej, inte så länge man envisas att räkna i teoretiska bruttolöner. Vem har någonsin sett en bruttolön i plånboken? Och är bruttolönen den verkliga kostnaden för arbetsgivaren? Nej, långt därifrån. Detta om något är väl ändå rätt orättvist...

Om du som "lågavlönad" får en "lön" eller pension på 15 000 får du ca 10 000 i handen. Men lönekostnaden för dig som ännu orkar arbeta är minst 20 000. Hälften är alltså lön och den andra hälften är skatt. Det låter faktiskt ganska solidariskt och rättvist...

Men så enkelt är det nu inte. Av de tio tusenlappar som sätts in på ditt konto varje månad tillkommer dessutom mervärdesskatt. Baklänges räknat är den minst 10 procent på allt du äter och 20 procent på allt annat du eventuellt har råd att konsumera. Om du till ävertyrs använder några kWh då och då för att inte frysa ihjäl och i förtid upphöra att vara solidarisk skattebetalare betalar du dessutom energiskatt och som om inte det var nog moms på skatten också. Sparar du in på maten för att ha råd att köra bil till det jobb som ger dig dessa ynka 10 lappar i månaden som du behöver för att inte svälta ihjäl, ska du veta att då är du en riktigt solidarisk skattebetalare.

Visserligen är det ännu inte moms på hyran men den betalar du i alla fall med råge, eftersom hyran är satt för att täcka både moms och löneskatter för de byggjobbare som byggde din lägenhet.

Om du någon gång undrat varför pengarna alltid är slut redan innan nästa månad ens börjat borde du nu veta varför. Du som jobbar får behålla kanske 30 procent av din verkliga lön att leva för. Du som är pensionär och har jobbat ett helt liv för att få en dräglig pension har ingen talan över huvudtaget. Detta kallas för solidarisk lönebildning. Inte för att du ska kunna leva som alla andra, utan för att i solidaritetens tecken komma åt den allra sista skärvan, mervärdesskatten på begravningskostnaden... Och visst känns detta både ovist och orätt.


Om författaren

Författare:
göran holm

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2003 12:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: