sourze.se

Krig efter ett ultimatum

Ett primitivt sätt att lösa konflikter mellan stater är att ställa ett ultimatum med hot om krig om inte vissa saker uppfylls.

Opinionsbildarna i samhället såsom politiker och journalister försöker sällan att analysera vilka alternativ som fanns till ett vägval. Om man tar Koreakriget som exempel och undersöker vilket alternativet till krig i Korea under sommaren 1950 så var det naturligtvis att låta Nordkorea erövra hela Korea på samma sätt som Nordvietnam erövrade den södra delen av landet och därigenom återförenade landet. Så här i efterhand framstår naturligtvis alternativet att låta Nordkorea erövra Sydkorea som det mest förnuftiga. I politiken är det ofta svårt att handla förnuftigt.

Ett exempel på oförnuftigt handlande i politiken är utbrottet av första världskriget. Alla andra alternativ var bättre än det som man slutligen valde nämligen krig. Det hade varit bättre om Österrike inte hade utställt ett ultimatum till Serbien och det hade också varit bättre att Serbien till fullo hade accepterat detta ultimatum. Under hela kriget fanns naturligtvis möjligheten att sluta stillestånd och låta trupperna återgå till eget territorium och sedan avsluta kriget på ett hedersamt sätt för alla parter.

Kosovokriget är det andra kriget där Serbien inte accepterat ett ultimatum, denna gång från Nato. Till skillnad från första världskriget kunde man avsluta detta krig på relativt kort tid. Det berodde på att Serbien förklarade sig beredd att förlora kriget. Hade exempelvis Frankrike haft modet att förklara sig beredd att förlora kriget så skulle miljontals människoliv ha sparats men någon sådan modig man eller nation fanns tyvärr inte att uppbringa vid detta tillfälle.

Det var helt och hållet Serbiens förtjänst att kriget tog slut efter så kort tid. Från Natos sida var inställningen den att Nato inte fick förlora kriget och det är en farlig inställning om man vill få slut på ett krig. Det var den inställningen som de krigförande hade under första världskriget och därför varade kriget i mer än fyra år. Det är mycket modigare att förlora ett krig och spara människoliv än att vinna kriget men att förlora miljontals människoliv såsom skedde under första världskriget.

Irak befinner sig nu i Serbiens situation. Skall man underkasta sig ett diktat från en överlägsen stormakt eller förlora ett krig och tusentals män stupade. Nu är vi i 21 århundradet och man hotar fortfarande med krig om inte vissa saker uppfylls. Mänskligheten har återgått till samma primitiva stadium som år 1914.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 09 mar 2003 19:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: