sourze.se

Migrationsministern har rätt

Den brittiska socialdemokratin, Labour, planerar hårdare tag mot kommande asylsökande.

Detta i tider när ett eventuellt krig står på spel.

Två gånger i förra veckan uttalar sig migrationsministern Jan O Karlsson, om att han vill strama åt restriktionerna för den svenska asylpolitiken. Han har rätt.

Jan O Karlsson förklarar sig, i veckans Agenda, med att det ska bli lättare för dom som verkligen behöver asyl, att få komma till Sverige. Idag är det många som aldrig haft giltigt skäl, men som ändå vistas här. Han vill begränsa flyktingars rätt att överklaga sina asylärenden.

Vi har fortfarande många flyktinginvandrare som saknar arbete och en arbetslöshet som är högre bland invandrare.

Vi bör föra en realistisk flyktingpolitik med krav på att flyktingen/invandraren, inom en viss tid efter sin ankomst till Sverige ska ha skaffat sig ett jobb. Har dom inte det och samtidigt saknar skyddsbehov här bör dom konsekvent återvända till sitt hemland.

Har dom jobb och kan försörja sig själva, här, då har dom valt att bygga sig en ny framtid i Sverige och bör då få känna sig hjärtligt välkomna till att göra det.

Tyvärr har vi inte någon sådan flyktingpolitik än så länge i Sverige. Vi har alltför ofta satt likhetstecken med att humanitär asylpolitik är att släppa in i så många flyktingar som möjligt, men hur dom sedan lever sina liv bryr vi oss inte om. Inte heller hur många svenskar upplever den förda politiken.

Därför är det bra om vi blir mera konsekventa vid bedömningar av asylrätt i Sverige. Principen bör vara, i likhet med vad Jan O Karlsson säger:

Dom som har giltigt skäl och är i skyddsbehov ska erbjudas en temporär fristad här. Dom som inte kan uppvisa giltiga skäl bör enligt reglerna utvisas.

Detta kan verka tyckas hårt, men hur värdig är då en politik som bara släpper in människor i farstun, utan att visa dom runt i den nya bostaden.

Flyktingmottaganden med konsekvens är A och O.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2003 12:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: