sourze.se

Kaktrickset

En av de fundamentala grundstenarna i samhället är ett väl fungerande skattesystem.
Men håller detta system på att ryckas upp med rötterna?Många försöker nämligen realisera Kaktrickset...

För handen på hjärtat, hur många av oss anlitar inte "svart / grå" arbetskraft när vi behöver hjälp med hantverk, tjänster etc i vårt privata liv ? Varför betala mer än nödvändigt är ju en allmänt accepterad ursäkt för detta "beteende" och så är det ju som så att alla parter "tjänar" på vårt handlande enligt en nära nog vedertagen norm i dagens samhälle.

Men lyft gärna blicken en aning. För hur är det när vi står där på sjukhusets akutmottagning med vårt barn som just slagit sig i pulkabacken. Hon eller han har en fot stor som en handboll, tårarna trillar och som förälder är man både orolig, känner sig skyldig för att man valde att åka pulka just idag, stressad över allt som egentligen skulle hinnas med idag... Ja jag tror ni som har småbarn känner igen er och ni andra har nog inga större problem att se symboliken...

Väntrummet är fyllt till bristningsgränsen denna vårvackra Lördag och vilka kommer att tillbringa en rejäl stund i denna miljö.

Jo just det... Samma föräldrar som igår betalde sin städhjälp, lite svarta pengar som inte passerade myndigheternas förhatliga nät som likt en gigantisk magnet suger åt sig allt som kommer i dess väg i form av pengar.

Men än en gång lyft blicken. Eller kanske t om slut ögonen och fundera på hur det varit där på akutmottagningen om vi som samhällsmedborgare haft råd att anställa fler personer i vårt eget "företag" Samhällsnyttan.

Då hade kanske inte köerna varit så långa, ohälsotalet inte varit så skrämmande stort och vi hade kanske haft ett Folkhem anno 2003 som byggde på SUND balans mellan skatter, tjänster, företagsamhet och omsorg.

Så jag vill med detta inlägg skapa en debatt om det inte är som så att vi alla skapar det samhälle vi lever i och jag tror personligen att vi måste ändra vår attityd till mycket. Skatter är en bara en komponent men med inställningen att ett välbalanserat skattebidrag från var och en av oss på sikt skulle kunna leda till ett sundare samhälle är jag övertygad om.

Jag vill inte höja skatterna, glöm det...

Jag vill bara få tillbaka solidariteten hos den vanliga medborgaren att bidra till sitt eget samhälle.


Jag kan nämligen inte se hur vi skall kunna både ha kakan och äta den i det stora samhällsperspektiv när det inte ens funkar med en liten vaniljdröm...

Så nu vet ni vad Kaktrickset är...

Alternativet skulle kunna vara ett normaliserat nettolönesamhälle där alla fick 2 Bingolotter på Lördagen. Så hade man det bättre än grannen så visste ju iallafall alla var den fina Volvon kom ifrån...


Om författaren

Författare:
Johan Ahlström

Om artikeln

Publicerad: 05 mar 2003 12:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: