sourze.se

Zoofili är inte djurkärlek

Signaturen Wildvarg frågar sig vad som är fel i att ha kärlek till en annan individ, oavsett om det är människa eller djur. Och det är inget fel att älska djur eller att vara djurvän, tvärtom.

Vad jag däremot tycker är fel är att ha sex med ett djur, eftersom det aldrig kan ske på samma villkor för människan och djuret.

Wildvarg skriver att det är helt uppenbart att djur har sex för att de njuter av det, med tillägget "om vi snackar om frivillig basis". Det är just det tillägget som är viktigt i sammanhanget, det är alltid människan som har övertaget i en situation med sex mellan människa och djur. Människan har ansvaret att ta hand om de djur hon tämjt, och därmed ansvaret för att djuren inte utnyttjas på ett otillbörligt sätt. Vad som är otillbörligt kan alltid diskuteras, men när man tvingar ett djur som är beroende av sin ägare till samlag, tycker åtminstone jag att gränsen för det etiskt försvarbara är passerad.

Wildvarg fördömer själv sex med ej mentalt eller fysiskt mogna individer, men det är just det djursex handlar om, anser jag. Djuret är helt försvarslöst mot djurägarens sexuella aktiviteter, även om ägaren säger sig älska djuret. När Wildvarg säger att han har sex med sin hund "i ett förhållande byggt på kärlek", undrar jag hur hunden skulle beskriva förhållandet om den kunde. Jag försvarar inte hundparningar där tiken inte vill bli betäckt, det är lika fel och kan dessutom orsaka skador på båda de inblandade hundarna. Vid de flesta parningar mellan hundar är dock båda parter med på noterna, och om inte båda är villiga blir det ingen parning. Jag tvivlar på att Wildvarg har backat när han är sugen på sex men hunden inte verkar vilja vara med. Det behöver han ju inte, eftersom det är han som har all makt i "förhållandet".

Allt är inte svart eller vitt, nejvisst, men när det gäller sex mellan människa och djur har jag mycket svårt att se någon enda situation där det kan vara försvarbart. Vi människor har begåvats med en utvecklad hjärna och därmed hamnat överst i naturens hierarki. Det ger oss ett stort ansvar, som vi enligt min mening inte får missbruka genom att tillfredställa våra sexdrifter på bekostnad av de djur som är svagare och beroende av oss.

Johan Beck-Friis


Om författaren

Författare:
Johan Beck-Friis

Om artikeln

Publicerad: 04 mar 2003 10:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: