sourze.se

Biografens renässans-2

En digitalisering av biograferna innebär en omdaning även för biograferna i större tätorter.

Det skulle kunna medföra att biografdöden av biografer med endast en salong dessa biografer med en enda salong skulle kunna köra det som kallas för e-bio snarare än d-bio uteblir då dessa kan köra en bredare repertoar än vad som är möjligt idag.

Men de som verkligen kommer till gagn för utvecklingen av digital biografteknik är de som jag skrev om i min tidigare artikel de som idag över huvudtaget inte kan se någon film på biograf eller i vart fall mycket begränsat filmutbud på en lokal biograf d.v.s de som bor i mindre tätorter och i ren glesbygd.

I min förra artikel om biografens renässans så skrev jag en lapsus där jag skrev att en genomsnittlig långfilm består av två delar vid transport i trälådor. Filmer består snarare oftast av 4-6 delar som skarvas och tejpas ihop och det är inte alltid som de kommer i fina trälådor utan i bland i papplådor med ett starkt snöre runt om så att lådorna går att bära över huvudtaget. På Hagabion, Folkets bios största medlemsavdelning i Göteborg som jag är medlem i där skarvas och tejpas filmerna oftast ihop till att bli just i två delar där ett byte av projektor sker efter halva tiden av filmen. Men i större biografpalats är filmerna i dag ihop tejpade i ett enda stycke och körs i en projektor genom hela föreställningen. Filmen ligger i sin helhet på en stor plåtskiva med en diameter på över en meter som länkas via plastrullar förbi projektorn och upp på en likadan plåtskiva på så vis är maskinistjobbet på större biografer redan idag helt mekaniserat. För en biografmaskinist som i dag arbetar med sådan här helt mekaniserad biografteknik kommer omdaningen till heldigitaliserad biografteknik inte bli någon större förändring utan de som är mest nostalgiska och rädda för förändringen är snarare de som i dag arbetar som biografmaskinister på mindre biografer.

Att se på film på biograf och på videofilm står båda inför stora förändringar inför de kommande 10 åren. I takt med att allt fler kommer att börja använda sig av avsevärt snabbare modem för Internetbruk med ADSL-modem så kommer också videouthyrarna få en allvarlig konkurrent. Nästa DVD-standard med blå laser som skrev jag om i min förra artikel som utnyttjar MPEG 4 i stället för MPEG 2 som bildkomprimering i dagens DVD format. Just MPEG 4 ger nya möjligheter för strömmande video att se på film i direktsändning från en server som genom ADSL-modem tekniken kan utgöra ett allvarligt hot mot just videouthyrning så som den sker i dag. Varför skall man behöva gå eller åka och hyra en film när det likaväl går att se filmen direkt via ett ADSL-modem genom den vanliga telefonledningen ?!

Med utökade hastigheter i kommande generationer av ADSL-modem tekniken kommer möjligheterna att se film bli mycket vanligt. Bredbandsbolaget har börjat så smått i ett samarbete med SF Bio, fler filmdistributörer är att vänta.
Japanska Canon och Hitachi kommer dessutom snart att lansera en bildskärmsteknik som i upplösning är i klass med dagens CRT det vanliga TV-bildröret och är klart bättre än de plasmaskärmar som finns på marknaden i dag. SED kallas denna nya bildskärmsteknik.

Se på Canons hemsidor på ww.canon.com och sök på SED. Då jag är en cineast ser jag enbart fördelar med den här teknikutvecklingen och min förhoppning är att filmutbudet kan utökas mot hur det är i dag där det i mindre tätorter är ett mycket begränsat filmutbud hos videouthyrarna. Filmer från våra nordiska grannländer och från övriga Europa är lika frånvarande som filmer från Asien och Independent filmskapare från U.S.A.

ADSL-modem tekniken kommer likväl också bli ett hot mot de vanliga skivbutikerna för musik frågan är dock när det kommer att ske men det vågar jag icke uttala mig om då jag inte kan särskilt mycket om olika digitala musikformat.


Om författaren

Författare:
Mikael Andersson

Om artikeln

Publicerad: 03 mar 2003 17:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: