sourze.se

Sluta särskriva!

Brun hårig sjuk sköterska kontra brunhårig sjuksköterska. På vilket sätt skriver du?

Det är dags för en omvälvning! Jag retar mig på särskrivningens framfart lika mycket som på nedskräpningen runt om i Bergsjön och andra ställen i Göteborg. Men jag har inte gett upp hoppet. Tvärtom är jag övertygad om att vi kan få bukt med båda problemen genom ett rejälare ansvarstagande i både språkbruk och beteende. Därför slår jag, till att börja med, ett slag för ortografin, rättskrivningen.

Särskrivning är inte kreativt i sig vilket däremot användandet av alfabetet för förkortningar av ord kan vara. Bokstaven C kan motsvara verbet att se, medan bokstaven D kan stå för pronomenet det. Och så vidare. Se bara på artisten Prince sätt att skriva: "I would die 4 U". Som svensk språkkuriosa skan sägas att gruppen Just D har också experimenterat med detta.

Särskrivningen är mycket irriterande för den som läser då läshastigheten för den läsvana drastiskt minskar. Man tvingas dessutom fundera över vad skribenten egentligen vill säga - vilket kan medföra att budskapet i texten blir otydligt. Därutöver kan det bli betydelseskillnader. En kort brun hårig sjuk sköterska är inte samma sak som kort brunhårig sjuksköterska. Här följer flera varningsexempel: Aprikos kräm, IKEA katalogen, aktuella språk kurser, rak apparat, student plakat monterad och klar. Eller vad sägs om "Vi tar inte emot 1000 lappar" Vad är det för fel på samerna? För att inte tala om den värsta av alla: färdig pann kaks smet.

Många säger att engelskans inflytande är för stort, eftersom man har annorlunda grammatiska regler för just särskrivning. Engelskan påverkar också bruket av felaktiga pluralisformer av vissa lånord. Många gör felet att sätta ett -s på ord som video, Oscar, och partner- där endast det första ordet kräver tillägg, nämligen ett -r. De andra behåller sin form i pluralis, allt enligt svenska skrivregler.

Problemet avlägsnar sig dock inte självmant. Dagligen kan man se både felskrivningar och -syftningar, särskrivningar och felaktig grammatik i annonser, artiklar, företags- och produktnamn. För att det skall bli en förändring i hela Sverige så krävs det att produkttillverkare bestämmer sig för att förbise estetik och koncentrera sig på riktighet.

För att återgå till det andra problemet, nedskräpningen, så är det egentligen mycket enkelt. Det man inhandlar tar man ansvar för och slänger på rätt ställe. Vilket per automatik utesluter hållplatser, i natur och bredvid sopstationer - istället för i dem. Och även om man känner för att bjuda skatorna på ett skrovmål, så är det ju vansinnigt trist att behöva se soppåsar utslängda vid promenadvägarna till och från färdmedelshållplatserna. Och ser man en ligga där, dröjer det inte länge förrän flera människor börjar följa samma mönster.

På samma sätt är det med språket. Det som sägs ihop skrivs ihop. Och väljer du att dela på ett sammansatt ord på olika rader, så lägger du till ett bindestreck efter varje del. På sätt skulle vi kunna få bukt med skräckexemplet ovan:

Färdig
pann-
kaks-
smet.


Om författaren

Författare:
Sari Hänninen

Om artikeln

Publicerad: 27 feb 2003 09:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: