sourze.se

Som politikerna bäddar får vi ligga

Att inte tänka efter före, och att medvetet skära ned på ungdomars möjligheter till vettig fritidssysselsättning, skapar merkostnader, vilka vi garanterat får betala för efteråt.

Ökningen av ungdomars destruktiva drogvanor upprör mig. Under senaste Göteborgskalaset trodde några på de rykten som spridits om att tvålen i bajamajorna skulle kunna bjuda på GHB-liknande upplevelser. Och vips så hade vi några offer på sjukhuset.

Att föräldrarna inte ser de första tecknen eller kan påverka utvecklingen kan bero på att de är upptagna av sin egen stress och känsla av otillräcklighet. Många har flera arbeten för att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna konsumera mera och köpa sina emotionellt hungrande barns lycka. Allt enligt samhällets rådande normer för att nå ett så kallat lyckligt liv.

För drygt tio år sedan ansåg politikerna sig vara tvungna att skära ned på bland annat skolan. Mängden fritidsgårdar minskade och elever per skolklass ökade. Överansträngda lärare förväntades ta hand om än mer osäkra och ovilliga studenter. Det fanns ju inte en chans att ge alla skolbarn den välbehövliga uppmärksamhet som behövdes och understimulansen var ett faktum.

Priset för att man inte tänker efter före får man alltid betala efteråt. Och den tiden verkar vara nu. Att städa upp efter krossade glasrutor, klotter på allmän egendom med mera medför extrakostnader, precis som rehabiliteringen av de som tagit till droger för att fly vardagen gör. Och det tragiska i det hela är att även om man vid ett tidigt stadium kan förutse konsekvenserna väljer politikerna att inte arbeta i förebyggande syfte.

Men jag antar att statens felberäkningar enligt utilitarismmodellen äntligen visat sitt rätta jag. Man kan inte kalla det för största möjliga lycka för största möjliga antal människor om man utgår från minoritetens behov, det vill säga politikernas eller de välbärgades.
Varför prioriteras försvar och stridsplanstillverkning? Och varför kommer man ens på tanken att dra ned på vård, skola och omsorg? Det tyder i mitt tycke enbart på inkompetens och likgiltighet.

Dessutom är det dags att politikerna börjar göra det svenska folket delaktigt genom att sanningsenligt informera om det de planerar, istället för att bjuda på saftigare valfläsk från gång till gång. Detta för att ge det svenska folket rätt slags verktyg att klara av det som de kommer att drabbas av.

Kanske är det dags för något revolutionerande, ett långsiktigt tänkande, som sträcker sig över fyraårsperioden som aktuella politiker regerar. Och varför inte börja med att öka resurserna på de områden som positivt skulle påverka dagens och morgondagens ungdomar, skolan?

Utöka möjligheterna till kreativa och stimulerande fritidssysselsättningar och rimliga undervisningsförhållanden så minskar kanske lusten att fly vardagen med vanebildande droger.


Om författaren

Författare:
Sari Hänninen

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2003 10:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: