sourze.se

Irak efter invasionen

USA tänker göra för Irak vad de gjorde för Japan och Tyskland efter andra världskriget, och detta är USA-hatarna livrädda för.

Vad USA planerat för Irak efter invasionen påminner ganska mycket om vad som skedde med Japan och Tyskland efter att andra världskriget avslutats.

Först en amerikansk militärguvenör som övervakar uppbyggnaden av rättssamhället och att man kastar ut alla de represententer för baath-partiet som gjort sig skyldiga till brott mot mänskliga rättigheter. Detta följt av en civil amerikansk guvenör som styr tillsammans med representanter för de olika folkgrupperna. Till sist, införandet av en sekulariserad demokrati och rättsstat.

Tänk, vilken enorm betydelse detta skulle kunna ha för hela regionen: En sekulariserad arabisk demokrati och rättsstat. En modell för övriga arabländer. Kanske det första riktigt trevliga arablandet någonsin, ett arabland som förhoppningsvis kommer att kunna dra upp resten av arabvärlden ur dagens motbjudande träsk av religiös fanatism, korruption, förtryck och andra vidrigheter.

Fast det är nog just detta som USA-hatarna fruktar allra, allra mest av allt: Den slutliga manifestationen av att USA ställer saker och ting så in i helvete till rätta när USA får bestämma allting helt själv. USA-hatarna är förstås fullkomligt panikslagna inför det scenariot.


Om författaren

Författare:
Samuel Sirén

Om artikeln

Publicerad: 25 feb 2003 14:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: