sourze.se

Klart man stjäl på jobbet

Läste idag i DN om två kvinnor som åkt fast för stölder på över en halv miljon kronor, stölder de begått på den butik de jobbar på.

Allt jag har att säga om den situationen är: klart man stjäl på jobbet. Vet ni vad en kassörska på ICA tjänar i månaden? I tidningen stod det att de hade stulit för att de ville leva på en nivå de inte hade råd med. Det är faktiskt den mekanism i en marknadsekonomi som man hela tiden vill ha, om någon minns. Att man ska vilja leva på en annan, högre nivå, än den man har, hela tiden. Men det är klart, det är inte ok att stjäla sig till nivån.

Men det är lätt för mig att till exempel avstå från att stjäla på jobbet, jag tjänar rätt bra, vad ska jag stjäla dessutom? Vi har inte en massa förbrukningsvaror på jobbet som jag kan lätta upp min ekonomi med genom att stjäla. På ICA, däremot...

Alltså, jag vill på nåt smart sätt sätta huvudet på spiken här, men det är knepigt. Men ok: en anställd som kassörska på ICA har ingen del i företagets framgång. I Sverige ska en anställd, av nån sjuk anledning, vara lojal bara för lojalitetens skull. Men ärligt, om du ber nån att vara lojal mot dig och anger som skäl "därför att", så kommer du ju inte få en massa lojalitet.

Lojalitet från sina anställda kostar pengar. Pengar som ett företag helst inte betalar. Men om vi tänker oss att alla anställda på ICA bara ett exempel, jag vet inte ens om det var en ICA-butik i det aktuella fallet var delägare i butiken eller hade del i vinsten som butiken genererar, tror ni att de skulle acceptera att två anställda stal av dem då? Ja, av sig själva faktiskt?

Man kan ha en rigid syn på moral. Den säger att det är fel att stjäla, nej förresten, den säger att det är fel att bryta mot lagen, kort och gott. Eller så kan man ha en i verkligheten förankrad syn på moral och den säger att man får de anställda man förtjänar.

Dvs, om man som arbetsgivare beter sig som en tjuv mot sina anställda så får man tjuvar till anställda. Jag ska ärligt säga att jag inte vet vad en butiksägare drar in på att äga en mataffär, men jag har en gissning om att det är lite mer än vad en kassörska drar in.

Istället för att lägga mer pengar på att ha butiksväktare, övervakningskameror etc så tycker jag att butikerna ska ge de anställda delägarskap eller vinstdelning. Så köper man lojalitet av sina anställda. De anställda kommer då aldrig se mellan fingrarna att nån stjäl av dem, för då stjäl de ju från dem personligen.

Tydligen ville republikanerna i USA för massor med år sen tidigt 1900-tal förbjuda anställning, alla skulle vara delägare... det är ju faktiskt en form av kommunism som kommunismerna aldrig hajat, nämligen att ALLA som jobbar i ett företag faktiskt äger det.


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2003 10:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: