sourze.se

Michael Moore vs Charlton Heston

Kommer rättvisa att skipas i Hollywood?

Nu på tisdag redogörs årets oscarsnomineringar. I kategorin bästa dokumentär har jag och många med mig en klar favorit i den numera kultberyktade Michael Moore och hans träffsäkra "Bowling for Columbine" om USA:s politik och mentalitet i vapenfrågor. Filmen som tar an en sällsynt ton gentemot landets fria inställning till innehav av revolvrar, automatgevär och ammunition, är insiktsgivande, aktuell och omvälvande. "Bowling for Columbine" har redan gjort succé världen över och håvat in en del prestigefyllda priser. Frågan är hur den klarar sig i Oscarsgalan. Blir den ens nominerad? Något annat vore en pinsamt uppenbar och just därför knappast genomförbar bojkott av den ansvariga juryn.

För de konservativa Hollywoodmänniskorna gillar inte Michael Moore och hans snokande detektivarbete i frågor om klassklyftor och andra orättvisor de rika helst ignorerar. Frågan är snarare om filmen vinner Oscarsstatyetten.
Jag vet inte vilka eventuella nominerade mottävlare "Bowling for Columbine" skulle ställas emot. Det spelar egentligen ingen roll. På ett moraliskt plan kan ingenting stå i vägen för det som av cirka 2000 dokumentärfilmare världen över kallats "historiens bästa dokumentärfilm". "Bowling for Columbine" är en alltför viktig och aktuell film för att ignoreras. Det finns dock motsättningar att vänta. Ta bara Hollywoodgiganten Charlton Heston. I Moores film medverkar han som ett slaktat och förnedrat intervjuoffer när filmmakaren konfronterar honom i hans egenskap som ordförande i NRA - National Rifle Association. Heston framställs som en rak motsats till hans image som klassisk Hollywoodhjälte. En riktig skurk. På riktiga grunder. Heston och många av hans konservativa, glamourösa vänner sitter med i Oscarsjuryn. Hos dem har "Bowling for Columbine" inga röster att hämta.

Hollywood är känt för sin rasistiska, snobbiga och egocentriska mentalitet. Fram tills fjolårets gala hade till exempel endast en svart man - Sidney Poitier, vunnit en Oscar för bästa huvudroll i en film. Jag hoppas verkligen att "Bowling for Columbine" vinner en Oscar för bästa dokumentär. Det skulle vara ett viktigt erkännande och ett steg i rätt riktning - mot en förändring av USA:s vapenhysteri och främlingsfientlighet ett ämne som också behandlas i filmen.

På tisdag redogörs nomineringarna till årets Oscarsgala. Det återstår att se om Moore får bidra med lite vardagsrealism till den plastikopererade glamour- och fantasivärld som strömmar över den röda mattan.


Om författaren

Författare:
Robert Johansson

Om artikeln

Publicerad: 09 feb 2003 19:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: