sourze.se

Knäppt

Har gett mig själv en digitalkamera.

Har övertalat mig att en sån är bra att ha i arbetet med bilder för den eventuella vidareutvecklingens skull. Valde ganska länge innan jag föll för den finaste. En som är ledad på mitten som en dumper, en sån där stor traktor som kan vända på hur liten yta som helst. Jag behöver inte lyfta kameran till ögat för att ta en bild. Jag kan smyga med den, ta en bild i midjehöjd, kika ner på en bild på kameran som visar vad man tar för bild med kameran.
Om det misslyckas och blir alldeles fel kan man genast radera ut den misslyckade bilden och ta en ny. För det syns på skärmen hur bilden blev när man trycker på rätta knappar rätt antal gånger. Genialiska är teknikens framsteg!

Men jag måste ha en dator för att kunna se mina bilder i vanlig bildstorlek, eller skärmstorlek om man vill. Men det har man ju, det har alla numera. Så jag kan se mina bilder varsomhelst där det finns en dator. Enkelt. Men för det behöver datorn ha ett speciellt program som kan handskas med dem. Inte bara ett; det behövs ett som laddar in, ett som sorterar och ett som man kan manipulera bilderna efter tycke och smak med. Om man vill ha dem lite annorlunda i färg och form än de är enligt verklighetens utsago.

För att få vanliga pappersbilder att bläddra med måste du ha en scanner, eller en skrivare med färgpatroner. Det går en hel del färg och inte så billigt roligt är det ska jag säga. Men det känns bättre att ta i bilderna, sätta dem i något, än ha dem där i en apparat som inte är att riktigt lita på. Det blir tyvärr inte så bra kvalité som hos fotohandlaren om man inte har speciellt fotopapper. Och det är inte så billigt heller, har jag förstått.

Du kan skicka dina bilder via e-posten till en fotofirma att framkallas om du vill. Så får du vanliga hederliga pappersbilder att klistra in i albumet att visa moster och kommande generation. Tar du som jag massor av konstiga bilder som är svåra att skiljas ifrån blir minnet i datorn snart fullt. Då måste du skaffa en CD-brännare och bränna in dem på den. Har ingen än, undrar om det osar väldeliga? Så för att sen titta på dina bilder måste du ha en CD-rom, ingen sup här inte utan en mackapär som ingår i de flesta datorer numera guskelov.

Vill du inte ha, eller har inte råd, med allt detta för att kunna utnyttja den digitala kamerans oanade finesser och möjligheter kan du behålla din vanliga kamera och få bilder som du vet var de är och ser vad de är genast.

Tekniken påstås ju gå framåt. Men Pompejis väggmålningar finns där de är än idag. För att inte tala om bilden av den svarta tjuren från paleolitisk tid, 15 000 - 10 000 f. Kr. Det du! I en grotta i Dordogne i Frankrike. Undras om den digitala teknikens underverk står sig lika länge?


Om författaren

Författare:
Solveig Sjöskog

Om artikeln

Publicerad: 09 feb 2003 18:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: