sourze.se

Amerikanska helikoptrar

...är bäst, de skjuts aldrig ner.

Nu läste man att ännu en amerikansk helikopter har störtat i Afghanistan, mitt under en operation som har kallats den största sedan "Tora Bora" i väst, nära gränsen till Pakistan. Man talar om en "olycka" och att man skall undersöka vad det var som gick fel.

En undersökning behövs inte, jag vet ju redan vad det var som hände, helikoptern sköts ner av rebellerna.

Om jag räknar lite löst fråga mig inte om källor, jag räknar från huvudet har väl 8-10 helikoptrar råkat ut för "olyckor" sedan kriget i Afghanistan startade. Om detta verkligen stämmer så borde väl amerikanerna ta sig en riktig funderare på hur illa det är ställt med arsenalen. Jag menar, de lär ju underhålla sina helikoptrar med jämna mellanrum och säkerligen inspektera varenda maskin innan ett uppdrag. Ändå störtar helikoptrarna i "olyckor". Jag vet inte, kanske teknikern missuppfattade "maintenance" orderna och bara polerade helikoptern med "Shine-a-lot" och dammsög sätena, men jag tror inte det.

Sanningen är att en stor del av de störtande helikoptrarna sköts ner av afghaner. För det är ju så det går till i krig. Man skjuter på varandra och någon dör eller oskadliggörs. Det är så man bestämmer vilka som har vunnit en rond i den stora fighten, vilket ett krig är. USA vågar inte erkänna detta, för då ger man ju fienden en eloge som kan minska de egna styrkornas moral. Samtidigt vill man undvika att bygga upp en bild av motstånd eftersom befolkningen därhemma skulle bli oroad och kanske börja kräva hem sina döttrar och söner.

***PRESSTOPP*** ***PRESSTOPP*** ***PRESSTOPP***

Jag hade visst fel, amerikanska helikoptrar är verkligen osårbara, en hemlig källa inom Pentagon ringde upp och sade att de hade installerat en handkontroll i alla helikoptrar efter 1999. Genom att slå in:

Upp, Upp, Ner, Ner, Vänster, Vänster, Höger, Höger, A, B och Start

Blir helikoptrarna oövervinneliga.

Där ser man, jag hade visst fel, amerikanska helikoptrar går inte att skjuta ner. Det sker bara olyckor.

Jag drar tillbaka hela artikeln...


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2003 12:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: