sourze.se

Kamp- & mördarhundar

Med jämna mellanrum kommer det nya feta löpsedlar, om hundar som anfallit, och bitit så illa att offret har dött eller får ligga länge på sjukhus.

Så en hel ras dras i smutsen, till exempel rottweilern. Andra raser som drabbats är tex pitbull och amstaff. Det är ju så att de som inte kan så mycket om hundar, läser löpsedlarna, och dömer efter det.

"Oh, en sån där farlig mördarhund! Gå inte nära den!"

Medias medverkan till folks rädslor är stor. Det är ju Aftonbladet, Expressen, och alla de här kvällstidningarna som smäller upp de feta löpsedlarna. Men har de nån gång skrivit nåt bra om någon "kamphund"? Jo, faktiskt, en gång har det skett, på Aftonbladet länk:Länk: aftonbladet.se
0,2789,256864,00.html.

Där de skriver om rottweilern Nikita som hjälper sin matte med allt möjligt. En eloge till Aftonbladet för den artikeln, MEN alla andra artiklar de har skrivit pekar ofta ut olika raser som "mördarhundar", eller "kamphundar", vilket är helt förkastligt. Man kan inte döma ut en hel hundras på det viset, det är ju rasistiskt.

Men varför hör man bara om dessa raserna då? Jo, därför att det är ju inte lika intressant att läsa om en golden retriever som har bitit någon, nej, en golden är ju en bra familj- och barnhund. Men golden toppar faktiskt bitstatistiken. Eller om det är en tax som har bitit, för det är ju en sån liten hund.

Sen är det så himla tragiskt att många kriminella personer skaffar sig en rottweiler, eller en pitbull, för att ha dels som skydd mot attacker från sina fiender, dels för att ha dem som "pittförlängare", det vill säga "Alla kommer att tycka att jag är så jävla cool, alla kommer visa respekt för mig när jag är ute med min hund." MEN; de vet inte ett enda dyft om vad rasen behöver för att må bra, de vet INGET om hur man uppfostrar en hund rätt, och i värsta fall blir hunden misshandlad från valpstadiet, för att den ska utveckla aggressivitet... så en vacker dag så kommer nån stackars oskyldig människa att råka ut för denna hund, och människan kommer att bli biten svårt, och hunden kommer att avlivas, men det hindrar inte ägaren från skaffa sig nya hundar!

Men uppfödarna då? Alla seriösa uppfödare kollar upp sina valpköpare väldigt noggrant. Speciellt när det gäller dessa raser. Man lär känna dem, och man håller kontakten länge, länge, innan tiken ens är dräktig! Man håller även kontakten efter man har fått hem hunden, för att man har blivit goda vänner, och det finns INGEN som din uppfödare, som du kan vända dig till när du får problem. En seriös uppfödare hjälper dig med praktiskt taget allt.

Sen finns det de som är oseriösa, som avlar för att tjäna pengar. Pengar är det enda de bryr sig om, de avlar på vilka hundar som helst, även sjuka hundar. Och det är dessa som är roten till det hela, därför att de säljer till vem som helst. De avlar friskt på blandraser, med till exempel rottweiler i. Visste ni att inte en enda av rottweilerna som varit inblandade i attackerna varit registrerade i SKK? Vad tyder det på, jo att de är framavlade av oseriösa uppfödare och köpta av oseriösa människor.

Vad ska man göra för att stoppa det då? Svaret på det är att det aldrig kommer att gå att stoppa. "Inför hundkörkort," säger någon, javisst, ett hundkörkort i all ära, men det kommer inte de som är oseriösa att bry sig om, det kommer bara att bli en extra kostnad för de som redan betalar skjortan för att kunna ge det bästa till sin hund.

Även om ett hundkörkort införs så kommer det att alltid finnas de oseriösa som föder upp och säljer hundarna till vem som helst.

"Förbjud nån av de raserna då". Vilket är något som definitivt inte skulle fungera, dels för att raserna är så pass populära och framgångsrika inom hundsport, dels är det som jag sa i början: rasistiskt.

Detta kan man inte göra något åt, har ni som läser detta några idéer, så... varsågod. Men om alla bara kunde sluta vara så fördömande, om de kunde ta bort sina skygglappar från ögonen, och sluta att lita blint på vad media säger, döm efter egna erfarenheter istället.


Om författaren

Författare:
Maria Lindehoff

Om artikeln

Publicerad: 31 jan 2003 12:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: