sourze.se

Skrattet

En helt vanlig ? dag på tunnelbanan.

INT. TUNNELBANEPERRONG - KVÄLL

En slaskvintrig tunnelbaneperrong. Hårda lampor lyser upp stenplattor täckta med grus och snörester. Klotter pryder de grova väggarna som sprängts direkt ur berget. I papperskorgar och på bänkar ligger blöta tidningar. Det är strax efter arbetstid och perrongen är halvfull med resenärer på väg hem.

Kameran rör sig fram genom folksamlingen:

En MAN I KOSTYM lättar på slipsknuten och smågrälar med någon i mobiltelefon.

Två TONÅRSTJEJER står och lyssnar på musik i hörlurar. Trötta, frånvarande blickar.

En SMÅBARNSMAMMA vaggar ett skrikande barn i en barnvagn, samtidigt som hon stretchar sin nacke.

En MEDELÅLDERS MAN i toppluva sitter på en bänk och gäspar. Han rycker då och då i kopplet till sin SCHÄFER, som luktar på en UNG KVINNA som sitter bredvid med slutna ögon.

En MISSBRUKARE går mellan personerna och tigger pengar. En ÄLDRE DAM i kappa och hatt tittar bort när han passerar och rynkar på näsan åt en grupp INVANDRARKILLAR i bygguniformer. De orkar knappt se åt hennes håll.

Högtalarna PLINGAR TILL och förkunnar tunnelbanetågets ankomst. Folksamlingen hasar sig närmare perrongkanten. Det här verkar rutin.

Tåget skramlar in på perrongen. Bromsarna SKRIKER. Tåget saktar in. Folkmassan rör sig mekaniskt i sidleds för synkronisera sig med de automatiska dörrarna. Tåget stannar. Hydrauliken pyser. Resenärerna på perrongen masar sig åt sidan för att lämna plats för avstigande.

Dörrarna öppnas.

Först ut kommer ETT FNITTRANDE PAR som utbyter menande blickar. De väntande resenärerna ger dem korta blickar och gör sig redo för att gå på tåget.

Ut kommer då en MAN med resväska; han SKROCKAR för sig själv och skakar på huvudet. När han passerar de väntande nickar han åt dem. De följer honom med frågande blickar.

Därpå kommer TRE TONÅRSKILLAR utrumlande. De BUBBLAR AV SKRATT och puttar på varandra. Schäfern skäller åt dem och den medelålders mannen rycker i kopplet. Han slänger en nyfiken blick efter pojkarna.

Slutligen snubblar en SKRATTANDE PUNKARE ut och dråsar in i mannen med mobiltelefon. Mannen fräser till av förvåning innan han stiger på tåget. Övriga resenärer ser på varandra och tittar långt efter den skrattande gruppen människor innan också de kliver på.

Dörrarna stängs. En kort paus innan tåget hoppar igång och trögt börjar accelerera.

INT. TUNNELBANEVAGN - KVÄLL

En tunnelbanevagn med slitna säten och slarvigt borttvättat klotter. Surrande lysrör slänger ett darrande sken över reklamaffischerna.

Vagnen är tom, sånär som på en ÄLDRE, UTLÄNDSK MAN. Han har tunt, rufsigt hår och är slarvigt klädd med en öppen jacka, smutsig t-shirt och något för korta byxor. Han sitter på en fönsterplats i mitten av vagnen och tittar ut; händerna knäppta i knät.

Resenärerna bänkar sig i de olika sittgrupperna. De två tonårstjejerna sätter sig vid den utländske mannen och tittar slött ut genom fönstret.

Strax innan tåget lämnar perrongen passerar MANNEN MED RESVÄSKAN utanför deras fönster. Han VINKAR och LER. Tjejerna tittar på honom; tittar på den utländske mannen och sedan på varandra. De rycker på axlarna och återgår till att betrakta sina reflektioner i den nu mörka rutan.

Tystnaden sprider sig. Allt som hörs är gnisslet från tunnelbanevagnens hjul och kopplingarnas knarr.

Kvinnan med barnvagnen står vid ett dörrpar och vaggar det JÄMRANDE barnet. Mannen försöker få sin schäfern att ligga ned.

Den äldre damen försöker göra sig osynlig inför invandrarkillarna som satt sig mitt emot henne. På en annan plats har den trötta kvinnan lutat huvudet mot fönstret, dragit upp kragen och blundar.

Missbrukaren gungar av och an när han rör sig genom mittgången; handen utsträckt för några eventuella småpengar. Samtliga skakar på huvudet eller ser bort.

Gnissel.

Lyset fladdrar.

Tåget susar vidare.

Någon hostar.

Den äldre damen drar med en överdriven gest åt sig kappan när en av invandrarkillarna lägger benen i kors och kommer åt henne.

Mannen får slutligen ner sin schäfer på golvet; den lägger huvudet på golvet och GNYR.

Barnet GNYR också.

Kvinnan som försöker sova slänger en irriterad blick på barnvagnen.

Mamman hyschar.

Den grälande mannen tittar på sin mobiltelefon. Lyssnar. Tittar igen. Ingen täckning. Ser ännu mer irriterad ut. Stoppar ned telefonen i fickan.

Någon nyser.

Bromsarna gnisslar i en kurva.

Tystnad.

Någon SKRATTAR plötsligt till.

Schäfern ser upp och spetsar öronen. Den vilande kvinnan öppnar ögonen. Ser inget särskilt; sluter ögonen igen.

Tåget saktar in i en kurva och rycker till när det tar fart igen.

Gnissel.

Tystnad.

Missbrukaren når kvinnan med barnvagnen. Frågar henne något. Hon skakar på huvudet. Missbrukaren sticker in huvudet i barnvagnen och ler.

Vi ser hur barnet ligger på rygg i vagnen, får syn på det okända ansiktet - och börjar SKRIKA.

Mamman ställer sig för och börjar vagga vagnen, något hårdare nu. Övriga resenärer ignorerar situationen.

Gnissel.

Ljuset fladdrar.

Samma SKRATT igen, den här gången HÖGT OCH VARMT. Den sovande kvinnan slår återigen upp ögonen och tittar sig omkring.

Kameran följer hennes blick och landar på DEN ÄLDRE, UTLÄNDSKE MANNEN som sitter och skrattar för sig själv, blicken fäst i golvet och händerna fortfarande knäppta i knät.

Hunden tittar på den gamle mannen. Lägger huvudet på sned.

Den äldre kvinnan ger den gamle mannen en kritisk blick - att folk inte kan uppföra sig på offentlig plats. Passar på att ge invandrarkillarna en blick när hon ändå håller på.

De två tonårstjejerna som sitter i samma sittgrupp som mannen ger varandra en blick - tokig gubbe - innan de återigen vänder uppmärksamheten mot rutan.

Mannen SKRATTAR IGEN, nu överdrivet högt och bullrigt. Tjejerna hoppar till och tittar förvånat på honom. Han sitter och SLÅR SIG PÅ KNÄNA, i ett häftigt skrattanfall.

Tjejerna tittar på varandra och kan inte låta bli att småle. De ser sig omkring i vagnen.

Schäfern möter deras blick och tittar sedan på den gamle mannen.

Kvinnan som tidigare sov lutar sig nu mot väggen för att bättra kunna se vad som händer. Hon har ett LEENDE på läpparna. Hon får ögonkontakt med mannen med mobil telefon. Han drar på munnen och rycker på axlarna.

GAMLE MANNEN
slår sig på knät
Aaaa... hahahahaha!!

Schäfern ligger med huvudet på sned. När vi följer kopplet ser vi att även hans husse sitter med huvudet på sned och iakttar den gamle mannen.

Missbrukaren vänder sig om med förvånad min. Kvinnan tystnar också och slutar för ett ögonblick att gunga barnvagnen.

De två tonårsflickorna vet inte vart de ska ta vägen. De börjar RODNA och sänker blicken.

En av invandrarkillarna ler och puffar på sin kompis med armbågen och pekar på den gamle mannen. Kompisen tittar på honom och skrattar till.

Den gamla kvinnan fnyser och vänder uppmärksamheten mot rutan.

GAMLE MANNEN
Ooooohhh... ahahaha... aaa... aahh.
hostar till och börjar hicka

En av tonårstjejerna fnissar till. Hon tittar upp och möter sin kompis blick. De anstränger sig hårt, men till slut går det inte längre. Fnittret bubblar upp genom näsan och de börjar SKRATTA.

Utan att ta notis om dem SKRATTAR den gamle mannen vidare.

Schäfern gnyr, rycker till och tittar på sin husse. Husse möter schäferns blick. Rycker också han på axlarna och ler.

De två invandrarkillarna gör sin tredje kompis uppmärksam på den gamle mannen. De ler alla tre.

Kvinnan som sitter lutad mot väggen lägger handen för munnen. Ser nästan förfärad ut över att hon inte kan undvika att SKRATTA SJÄLV.

Mannen med mobiltelefonen skakar på huvudet och SKROCKAR för sig själv.

GAMLE MANNEN
håller för ansiktet
HAHAHAHAHAHAHAHA!!

Missbrukaren spricker upp i ett leende och börjar GAPSKRATTA även han. Vänder sig mot mamman. Hon ger honom en blick, ler, och kommer sedan på att hon glömt barnet. Hon tittar in i vagnen. Barnet ligger och biter sig på händerna. Jollrar och LER.

Den tredje invandrarkillen SKRATTAR HÖGT och försöker göra den gamla damen mitt emot uppmärksamhet på galenskapen bakom henne. Hon låtsas ignorera honom men när kameran följer henne ser vi hur hon sitter och anstränger sig för att hålla masken. Hennes mungipa darrar och avslöjar begynnelsen till ett SVAGT LEENDE.

GAMLE MANNEN
HOHOHOHOHOHO!

Fördämningen brister.

Hela vagnen BÖRJAR SKRATTA med den gamle mannen. De utbyter förvånade, förbluffade blickar med varandra och skrattar sedan ännu högre åt att ingen vet vad de skrattar åt.

Inget hörs förutom dessa RUNGANDE, VARMA SKRATTSALVOR.

INT. TUNNELBANEPERRONG - KVÄLL

En tunnelbaneperrong liknande den första. Trötta människor står och väntar på tåget som ska ta dem hem. Högtalarsystemet plingar till och massan rör sig närmare perrongens kant, precis som förut.

"Vårt" tåg kommer in på perrongen, saktar in och stannar. Människorna, gäspande och med tomma ansikten, grupperar sig kring dörrarna.

Hydrauliken pyser och dörrarna öppnas. Som förut kliver personerna otåligt åt sidan för att släppa fram de avstigande.

Dörrarna öppnas.

TVÅ HYSTERISK FNITTRANDE tonårstjejer ramlar ut. Människorna på perrongen tittar trött på dem.

Därpå följer en SKRATTANDE MAN med en GLÄFSANDE schäfer. De väntande ger varandra förvånade blickar.

Därefter en LEENDE kvinna med barnvagn, en grupp invandrarkillar som GARVAR HÖGT, en medelålders kvinna som håller handen för munnen och försöker dölja sig SKRATT, en man som försöker tala i mobiltelefon, men måste hämta andan och samla sig.

Och slutligen en LEENDE missbrukare, tätt följd av en äldre dam som sträcker på ryggen och passerar de täta leden av förbluffade ansikten. Hon FLINAR åt dem och nickar menande.

Människorna på perrongen följer den underliga samlingen som rör sig bortåt längs perrongen. En av männen skakar sedan på huvudet, muttrar något och går på tåget.

Resten av personerna följer efter, dörrarna stängs och tåget tar sakta fart och lämnar perrongen.

Precis när vagnen är på väg att lämna bild hinner vi se hur en av passagerarna tittar upp från sin tidning och förvånat ser mot mitten av vagnen.

-- SLUT --


Om författaren

Författare:
Niklas Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 29 jan 2003 09:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: