sourze.se

Blixtrar bilder

Bilderna smakar, doftar och river sig fram.

En morfar som försvinner från bondgården med knott, kallvatten och en muttrande fruga och går med stiliga steg över ängen ut på dammvägen och inväntar Lennart med taxin som tar honom in till staden.

Där på en galge i fönstret; en röd liten klänning och hatten som svajar till, ven sån tjusning.

En tur till Bolaget; en flaska konjak som omväxling till Explorern som är så gömd att den nu är till och med glömd. Han är bäst på att gömma, nästan som lek blir det.

Rysande siffror men vad gör väl det en dag som denna då sinnet är i en annan värld och allt glimrar vackert i varje vrå. Lyfter på hatten för damerna så.

Inne på Konsum innan Lennart ska ta honom med hem blir det oemotståndligt att pruta. Kassörskan som förvånat tuggar tuggummi och tror han skämtar, men visst går det att pruta iallafall. Vi säger femtio kronor jämt.

En liten flicka springer till mötes, hivas upp i skyn, bärs på starka armar hem. Prassel och snören och en mormor som muttrar som citrusen i Sahara.

Tjut och pussar och åh så vackert livet är

Röd söt som prinsessan Finast har hon blivit nu.
Strålande ögon i gammal och litet sånt samförstånd
att alla hemliga heta önskningar alltid kan slå in.

Sagan tar paus då kallvattnet ska hällas ut, diskgrummel och potatisskal och en unken stank av gammal såpa, visst går det väl bra, och vips tipps så är ordningen åter igen.

En annan morfar samma stil, lite mera klart blå men pliriga ändå i hotellrummet den dagen för inte så längesedan då alla sanningar om vildheta mödrar och ensamma barn fick ljud, och en mycket stolt äkta man sobert får bjuda på avsides vägkrogsmiddag som lyx och allt hade smakat vackert vilket som denna kväll.
Frågor som får höras och en morfar som ger svar.

En sommar alldeles nyss; en vacker afton i orangegula Cesena och det kvillrar ciao och smuttas Cafe del médico och herrarna stilar runt ett bord och spelar, pratar och skrattar tills månen lyser över silverfält och madonnan visar vägen hem till stenhus, varma som dagens sol.

Där finns han i varje herres steg och jag hör honom viska i mitt öra där mitt i alla steg; så stilig du är min prinsessa.

Dansa för mej en liten piruett. Så vackert ditt hår böljar,
och en torrvarm tobaksriffig hand som klappar mjukt min kind.


Om författaren

Författare:
Li Carola Tamm

Om artikeln

Publicerad: 29 jan 2003 09:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: