sourze.se

Mamma, pappa, sjukhus

Idé, Helena Isaksson Persson & Mia Ljunggre

SCEN 1
Svartruta, enbart ljuden från en gata med bilar. Bland dessa billjud växer ett nytt ljud fram en ambulanssiren. In i bild från vänster kommer en ambulans körande, animerad. Nu blandas gatubuller, ambulanssiren även med ljudet av ett dunkande hjärta. Ambulansen försvinner ur bild till höger. Ljuden av gatubuller och ambulanssiren försvinner kvar är enbart hjärtljudet.

SCEN 2
Ljudet av hjärtdunket ligger kvar. Stillbild, polaroidbild av glad gravid kvinna. På bildens kant är ett årtal och datum skrivet. Polaroidbilden byts ut mot en annan polaroid av samma kvinna nu med större mage, det handskrivna datumet på bild visar att det har gått två månader sen den förra stillbilden. Vit "flash" mellan polaridbilderna för att få känslan av att det dokumenteras i efterhand.

SCEN 3
Videoklipp. Kameran visar i halvbild en man med ett spädbarn i famnen. Mannen ser glad ut och gapar mot barnet, räcker ut tungan så som man gör för att få riktigt små barn att härma. Babyn tittar misstänktsamt mot manen. Kameran panorerar åt höger och visar en sådan genomskinlig plastsäng som finns på BB, i sängen finns gosedjur. På väggen hänger många slangar uppenbarligen är detta ingen vanlig BBsal, detta är ett sjukrum. Kameran börjar nu svaja och fara runt, vi ser väggen, sängen, golvet. Miljön är ostadig och atmosfären ger en känsla av osäkerhet.

SCEN 4
En kort animerad sekvens i 3D-grafik vävs ihop med tidigare scen, vi ser en lång vit sjukhuskorridor, den ostadiga miljön och osäkerhetskänslan finns kvar. Ett högt fall ned i mörker. Från mörkret börjar hjärtljudet öka. Scen 4 övergår till scen 5.

SCEN 5
Hjärtljudet ligger kvar, en serie svartvita stillbilder visas i följd. Bilderna växlar i takt med hjärtats dunkande. Den första bilden ligger kvar något längre än de övriga vi ser där spädbarnet från scen 3 i en kuvös. I nederkant av bilden visar ett datum att det gått tre veckor från den sista polaroidbilden. Bilderna som följer visar barnet i olika sjukhusmiljöer, ibland ensamt, ibland tillsammans med en familjemedlem eller vårdpersonal.

SCEN 6
Hjärtljudet ligger kvar. Animation. Ett hjärta dunkar, det är trasigt några bloddroppar faller från det.

SCEN 7
Exteriör. Videoklipp. En man drar en rullstol full av väskor framför sig. En kvinnoröst berättar och ger instruktioner till mannen, det är uppenbarligen hon som håller i kameran. Hon ber mannen stanna i profil helbild så att rullstolen med alla väskor syns bra.

Kvinnorösten off - Det här är vår packning, vi är på väg till patienthotellet.

Kameran panorerar från mannen till en hög sjukhusbyggnad på andra sidan gatan. Det framgår att patienthotellet och sjukhusbyggnaden inte är samma hus.

Kvinnorösten off - Och där inne finns Frej, just nu håller dom på att justera några slangar eller nåt.

SCEN 8
En rad korta videoklipp från olika sjukhusmijöer.
Klipp 1: Vårdpersonal klädda för operation, rullar in en säng genom ett par dörrar, dörrarna stängs.
Klipp 2: En läkare gör ett ultraljud på spädbarnet. Barnets hjärta visas på en dataskärm.
Klipp 3: Spädbarnet ligger i en sköterskas knä. Hela spädbarnet syns men enbart sköterskans händer. Sköterskan håller på att ta bort styng på barnets ena sida, under skulderbladet. Spädbarnet har en napp i munnen och är oroligt.

Klipp 4: Mannen som drog rullstolen badar spädbarnet i en ho i en en sjukhussal. Från en radio någonstans i rummet hörs klassiskmusik.

Klipp5: En kvinna sitter med spädbarnet i famnen. Sjukhusrummet är fullt av slangar, skärmar och annan sjukhusapparatur. Hon lutar huvudet bakåt för att se på en skärm som sitter bakom, ovanför hennes huvud.

Scen 9
Hjärtanimationen från scen 6 återkommer. Här blandas animationen av hjärtat med bilder på mamman och pappan som "centrifugeras" in i en mitt och tonas bort. förutom barnets fysiska hjärta har ju även föräldrarnas hjärta också gått sönder lite grann. Mummel och prat samt gatubullret från scen 1 blandas som ett svagt sorl i bakgrunden tillsammans med en vaggvisa. Kaoskänsla.


SCEN 10
Kameran filmar en tv som visar spädbarnet som ligger i en kuvös, bilden är tät, hela barnet och en del av kuvösen visas men ingenting av rummet. Barnet andas häftigt, bröstkorgen rör sig onaturligt snabbt och dras även inåt. Ett par plasthandskklädda händer tar ett blodprov i barnets fot, det tycker inte barnet om.

Ett större barns röst voice over - Tittar där är jag.
Kvinnorösten från scen 7voice over - Där är du, känner du igen dig?
Ett större barns röst voice over - Ja.
Kvinnorösten från scen 7voice over - Nää.
Ett större barns röst voice over - Jo. Vad gör dom ?
Kvinnorösten från scen 7voice over - Dom tar ett blodprov.
En hand sträcker sig över tvrutan för att stänga av tvapparaten.

EFTERTEXTER
Under det att eftertexten visas hörs det större barnets röst, samt två kvinnoröster. En av rösterna tillhör kvinnan från scen 7.
Barnet sjunger Marcolios "Jag orkar inte mer". Småprat, alla säger hej då.

Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs och SFI:s Manusfabrik


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2003 15:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: