sourze.se

Demokratins villkor

Är Sverige demokratiskt och i så fall på vems villkor?

Är Sverige en demokratins Ö utan förbindelse med omvärlden, eller bara ett land som räds sitt egna folks ambitioner?

Vid en första anblick så kan Sverige se ut som ett forntidens Grekland med en ideligen aktiv debatt och en demokrati som på något sätt är helig. Vi tycker oss nästan alltid stå utanför hela världen som då allt som oftast bara är ett brutalt flimmer på TV:n.

Men är Sverige så neutralt och så demokratiskt egentligen?

Visst röstar vi och visst så har du religions- och åsiktsfrihet i Sverige, men detta så länge inte Sovjet eller Hitlers Tyskland tyckte något annat. Detta tycker jag antyder om en 100-årig socialdemokratisk politik. Den socialdemokratiska politiken har nästan alltid, tycker jag, inneburit att hålla med och försöka vara vänner med hela världen och då oftast de som har mest vapen för tillfället. Visst har detta räddat Sverige från krig och all den förödelse som krig hade inneburit, men också bidragit till ett bakslugt och ibland falskt tankesystem hos det svenska folket.

Socialdemokraterna är de flestas parti men med ett fåtal riktigt aktiva. Inte för att detta enbart är Socialdemokraternas problem utan för att detta egentligen är hela Sveriges problem.

Kommer detta att innebära en undvikande politik inom EU och är vi bara med i EU på grund av svensk "tycka-med-politik"? Ja-sidans argument var ju så definitivt svenska och så typiska för ett land som vill vara hela världen till lags.

Men nu när vi väl är med så kanske vi borde gaska upp oss och ändra på den allt som oftast Svenska politiken och kynnet - bli mer kontinentalt framfusiga, acceptera mer olikheter inom politik och religion. Inte skrika om förbjudande lagar direkt något nytt visar sig i Sverige. Inte vara så himla rädda för vad världen ska tycka om Sverige. Inte alltid uppfatta människor som potentiella hot för Svensk "tycka-med-politik".

Kanske så är vi annorlunda idag än under Sovjet och Hitler- Tysklands tid, men mycket av skrikandet och associerandet tyder fortfarande på en rädsla för nytt och allt som inte är de flestas åsikt: Vad ska världen tycka om Sverige?


Om författaren

Författare:
Patrik Persson

Om artikeln

Publicerad: 27 jan 2003 15:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: