sourze.se

Du har vikt ut dig, sa han

Han hade anklagat henne för att ha vikt ut sig i porrtidning men detta förnekade hon bestämt. Men han sa att visst var det hon, det såg han ju

Hon var 17 år gammal. I två år hade hon varit tillsammans med samma kille. Trots att hon var mycket mogen för sin ålder, var hon var för ung för att förstå, men det var inte han. Han var 26 år. Han var redan alkoholist men det förstod varken hon eller han. Men hon hade reagerat instinktivt på hans drickande genom att aldrig själv dricka.
Det var aldrig problem att få in henne på puben. Vakterna trodde hon var äldre än bara 17 år. Han skickade ofta henne att köpa öl framme vid bardisken. Eftersom hon bodde hemma hos honom försörjde han henne och hon beställde alltid en öl och en apelsinjuice.

Nästan varje gång de var ute hamnade han i slagsmål, och ofta anklagade han henne för att vara flirtig och blev arg på henne för att hon pratade med andra personer. Han hade anklagat henne för att ha vikt ut sig i porrtidning men detta förnekade hon bestämt. Men han sa att visst var det hon, det såg han ju. Men hon var bara 17 år, hon förstod inte.

Han hade slagit på henne en gång. En knytnäve mitt i ansiktet. Varför hade hon aldrig förstått. Han hade genast ångrat sig och bett om ursäkt. Det var ju en olyckshändelse, han hade aldrig menat att slå henne. Hon måste ha missförstått situationen. Hon accepterade
Hon var bara 17 år gammal och förstod inte.


Hon hade försökt göra slut ett år tidigare, men då hade han tagit en massa tabletter när han var full. Han hade visat henne de tomma förpackningarna på receptbelagda värktabletter. Han hade snabbt blivit trött och flickan blev rädd. Hon ringde SOS och åkte med ambulansen till lasarettet. Där fick hon hjälpa sjukvårdspersonalen att övertala honom att han måste magpumpas. Trots att han var mycket berusad protesterade han. Efter magpumpningen fick han stanna på lasarettet tills han nyktrat till. Han hade aldrig tagit tabletterna och blev utskriven tidigt på morgonen. Detta gjorde han för att behålla henne och hon accepterade.
Hon var bara 16 år gammal och förstod inte

Det gick några månader och flickan gjorde ett nytt försök att göra slut. Då låste han i sig på toaletten med skärpet till sin morgonrock. Han skulle hänga sig. Hon kunde gå, sa han men han ville inte leva längre. Hon stod obeslutsam i deras lilla etta med kokvrå och visste inte vad hon skulle göra. Hon hörde konstiga ljud ifrån badrummet. Han höll på att kväva sig själv. Hon var rädd. Hon bankade på dörren och skrek till honom men han slutade inte. I panik sprang hon ut i trapphuset och bankade på grannens dörr. Hon fick banka länge innan någon ville öppna. Med tårarna rinnandes bad hon grannen att ringa efter hjälp för hennes pojkvän höll på att ta livet av sig. Grannen ringde, men släppte inte in flickan. Grannen stängde sin dörr framför ögonen på flickan och hon upptäckte att hon låst sig ute. Hon var panikslagen och bankade och sparkade på sin egen ytterdörr. Hon var livrädd. Till sin lycka öppnade pojkvännen dörren. De gick in och satte sig och tittade på tv, inga ord om det inträffade utväxlades. Efter en halvtimme bankade det på ytterdörren. Det var brandkåren som kommit för att slå in dörren till toaletten med en yxa. Både flickan och hennes pojkvän förnekade att någonting skulle ha hänt.
Hon var bara 16 år gammal och förstod inte

När hon var arton år hade de varit tillsammans i tre år. Hon bodde fortfarande tillsammans med sin pojkvän som nu var 27 år gammal. Han ville gifta sig nu och skaffa barn. Han hade försökt tidigare genom att försöka få flickans mamma att skriva under tillstånd, men modern har vägrat. En kväll när han som vanligt hade druckit, blev flickans hund nervös när han röt till åt hunden. Hunden kissade på köksgolvet. Han tog tag runt halsen på hunden och skrek åt flickan att om hon inte torkade upp omedelbart skulle han knäcka nacken på hunden. Flickan torkade golvet den kvällen med sina egna tårar. Hon var förtvivlad. Hunden var hennes allt. När golvet var torkat och hunden släppt hade hon fattat ett viktigt beslut. Hon talade mycket lugnt och bestämt om för pojkvännen att nu var det slut, hon orkade inte mer.

Han svarade genom att återigen ta sitt skärp till morgonrocken och gå in på toaletten. Men denna gång var allt annorlunda. De bodde nu i en tvårumslägenhet och toaletten gick inte att låsa. Hon stod obeslutsam i vardagsrummet ett tag innan hon gick in på toaletten med en sax i handen. Hon klippte lugnt ner sin pojkvän och gick sedan och satte sig i soffan. Desperat sprang han ut i hallen och hämtade några strömsladdar han hade i garderoben. Återigen gick han in och försökte hänga sig, och återigen klippte hon lugnt ner honom. Efter fjärde försöket han gjorde upplyste hon honom att nu tänkte hon gå ut med hunden, för hunden var nödig. Antingen levde han när hon kom tillbaks eller inte. Hon sa det till honom rakt i ansiktet och talade om för honom att han kunde göra vad han ville, det var hur som helst inte hennes ensak. Hon gick ut och var borta i en halvtimme. Visst var hon rädd när hon kom tillbaks och hon stod utanför ytterdörren och samlade sig innan hon gick in. Hon hittade honom sittandes i soffan. Han levde och han grät. Det var över. Hon packade sina saker och flyttade hem till en kompis. Där fick hon flera brev ifrån sin pojkvän som lovade att han skulle ändra sig om hon bara kom tillbaks. Men flickan var stenhård. Hon förstod nu, äntligen förstod hon.
Hon var arton år gammal och hon visste.


Om författaren

Författare:
Angelica Rundgren

Om artikeln

Publicerad: 25 jan 2003 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: