sourze.se

Bröllopstoilette

Kortfilmsmanus. Given förutsättning: offentlig toalett.
Äktenskap som är förutbestämt och dömt att misslyckas.

BRÖLLOPSTOILETTE

Cecilia Lundmark
Marianne Helgesson
Ewa Löfqvist

2002-11-07

© Cecilia Lundmark, Marianne Helgesson, Ewa Löfqvist, 2002

RUMMET, en offentlig fönsterlös toalett, består av fyra tvättställ med speglar. Vid tvättställen finns tvålautomater, samt hållare för pappershanddukar. En kondomautomat, sprinklersystem i taket. Gråvitt kakel. Jakttrofeér varav ett älghuvud och broderade bonader typ "EGEN HÄRD ÄR GULD VÄRD" på väggarna. Det finns toaletter i bås med dörrar som har handtagen mot varandra som en dubbeldörr. Därinne finns två toaletter i ett stort rum, de är vända mot varandra, äldre modell och man spolar genom att dra i ett snöre från taket. Bredvid varje toalett finns toalettpappershållare. Mellan toaletterna står ett bord med vit duk och ljuskandelaber, två vinglas och det står en potta på bordet med is i.

Personer: ett BRUDPAR båda 25 år, de har känt varandra sedan barnsben och har varit ett par sen gymnasiet. Alla förväntar sig att de ska gifta sig. Om de gör det får de 100 000 kronor av hans föräldrar till en insatslägenhet. Eftersom båda bor hemma hos respektive föräldrar är det angeläget att flytta. De älskar inte varandra. Äktenskapet är dömt att misslyckas, det blir bara "skit"!

BRUDEN har gräddvit, fluffig, traditionell brudklänning, brudbukett. Hon är utåtriktad, tuff, rationell, gravid i första månaden.

BRUDGUMMEN är klädd i frack. Han är intellektuell, bohemisk, tycker om konst och litteratur.

1. INT. OFFENTLIG TOALETT. EFTERMIDDAG

Kamerasvep över JAKTTROFEÉRNA och BONADERNA på väggarna, Kameran stannar på de svarta "KYRKDÖRRARNA".
MENDELSSONS BRUDMARSCH OFF

Titeln "BRÖLLOPSTOILETTE" hela ordet tonar fram ur dörren. Gammaldags, snirkliga vita bokstäver.

KYRKDÖRRARNA öppnas långsamt, titeln tonar bort. BRUDGUMMEN, 25 år gammal, klädd i strikt frack, bär BRUDEN, 25 år, i famnen över tröskeln. Hon är klädd i gräddvit, fluffig, lång traditionell brudklänning. Hon har en BRUKBUKETT innehållande röda rosor, i handen. Brudparet ser helt likgiltiga ut.

2. SNAPSHOTS I SVARTVITT FOTO PÅ DERAS TIDIGARE LIV varje bild syns ca 3 sekunder.

1 BÄBISAR i barnvagnar med sina MAMMOR

2 BARN i treårs-åldern i en sandlåda, de kastar sand på varandra.

3 BARN cirka nio år de äter glass tillsammans.

4 TONÅRINGAR på fest med klasskompisar, fulla.

5 STUDENTER på lastbilsflak.

3. INT. OFFENTLIG TOALETT EFTERMIDDAG

Brudgummen ställer ner bruden och kysser henne på munnen. De går fram till spegeln, hon lägger brudbuketten i tvättstället, han tar fram ett LÄPPSTIFT ur bröstfickan, skruvar av hylsan och räcker över läppstiftet till henne som börjar måla läpparna. Han rättar till sin fluga. Hon lämnar tillbaka läppstiftet.

Brudparet ställer upp sig bredvid varandra och betraktar sig i spegeln och DÅ SMÄLLER EN FOTOBLIXT AV FRÅN SPEGELN – bilden fryses till svart/vitt bröllopsfoto på dem.
KLASSISK VIOLINMUSIK TONAR FRAM OFF.

Brudparet vänder sig mot toalettbåsen. En ung SERVITRIS, klädd i vit blus och svart kjol, står plötsligt framför dem och öppnar dörrarna till toaletterna, därinne ser man bordet och toalettstolarna.

Brudparet går in och sätter sig. Ser varandra djupt i ögonen. Bruden ringer på servitrisen genom att dra i toalettsnöret.

KRAFTIGT SPOLLJUD OFF.
Servitrisen kommer in med vinflaskan, hon häller upp vinet först till bruden, sedan till brudgummen
KISSLJUD OFF.
Servitrisen ställer vinflaskan i POTTAN ishinken på bordet och försvinner ur bild.

Brudparet höjer glasen.
BRUDPARET i unison röst
SKÅL!

Brudparet sippar ur glasen, ställer ner dem försiktigt på bordet.
WIENERVALS SPELAS OFF
Brudparet reser sig och börjar dansa ut från båset till rummet med tvättställen. De dansar framför speglarna en kort stund cirka 10-15 sekunder.

Brudparet stannar framför ett tvättställ. Han lyfter upp henne på tvättstället, fumlar med hennes kjol, drar upp den och ställer sig mellan hennes ben. Han tar upp en PENG ur byxfickan och sträcker sig mot KONDOMAUTOMATEN på väggen bredvid tvättstället. Han stoppar i pengen i automaten, och får ut en VATTENPISTOL. Hon tar av honom pistolen, håller den några sekunder rakt upp och tittar på honom och hånflinar, sveper pistolmynningen förbi hans ansikte och skjuter mot SPRINKLERN i taket. Den tjuter till
SKARPT LJUD OFF
istället för vatten kommer risgryn nedfarande över dem som i en störtskur.

Bruden hoppar ned från tvättstället och tar tag i brudgummen och fortsätter dansa vals. Musiken går långsammare och långsammare, likaså gör deras dans SLOW MOTION.

4. I SPEGLARNA SER VI DERAS FRAMTID 1 ÅR SENARE I SVARTVITA RÖRLIGA BILDER varje scen tar cirka 5-6 sekunder

VALSEN SVAGT, SAKTA OFF

1 I hallen i brudparets hem. Brudgummen med bäbis på armen, klädd i jeans och T-shirt, bruden i orange Helly Hansen-tröja, jeans och stövlar, på väg ut.
2 Bruden, i samma klädsel som 1, med gevär, i skogen, tillsammans med EN ANNAN MAN, foten på skjuten ÄLG.
3 Bruden och brudgummen bråkar hemma i köket, båda klädda i jeans och tröja, skriker åt varandra inga ljud hörs.
4 Bild på bruden, klädd i skinnjacka, snett bakifrån på väg ut genom ytterdörren. Brudgummen, klädd i jeans och t-shirt, slänger ett ÄLGHUVUD efter bruden.
5 Två GULDRINGAR på hallgolvet

5. OFFENTLIG TOALETT EFTERMIDDAG

Brudparet, i brudklädsel, står med ryggarna mot varandra och ser in i speglarna. Brudgummen tar upp brudbuketten ur tvättstället och borrar ner näsan i blommorna. Bruden tänder en cigarett och drar några djupa bloss.

FADE OUT

Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs och SFI:s Manusfabrik


Om författaren

Författare:
Cecilia Lundmark

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2003 15:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: