sourze.se
Artikelbild

Våldsamma män behöver behandling

Under slutet av 80-talet skapades ett par professionella verksamheter med inriktning på att erbjuda män hjälp att hantera olika kriser och problem, bland annat våldsamhet. Det är dock ännu långt kvar till rikstäckning.

En mans försök att ta kontroll och vidmakthålla kontrollen över en sin partner kan ses som ett försök att på ett djupare plan återta kontroll över sig själv och sina känslor i en situation som han inte upplever sig klara av på annat sätt.

Våld är ett primitivt sätt att lösa konflikter, något man tar till för att man inte är benägen eller kapabel att välja bättre sätt för att hantera en svår situation. En hel del våld har en tillfällig natur och saknar systematik, men det förekommer också att våldet upprepas enligt ett visst mönster som parterna har svårt att bryta sig ur.
Vinster som uppnåtts med hjälp av våld måste försvaras med samma medel. Våldet löper därmed risk att normaliseras och institutionaliseras. Den primära och helt avgörande grundförutsättning för att utöva våld är att det finns möjligheter att bruka våld mot sin partner utan risk att drabbas av några dramatiska konsekvenser för egen del. Men när detta sker och en man tappar greppet om situationen på grund av att polisen blandas in, kvinnan lämnar hemmet eller bestämmer sig för skilsmässa eller våldet blir offentligt på något sätt ökar chansen att han skall vara motiverad att söka hjälp för sin våldsamhet.

De flesta män drar sig tyvärr för att söka hjälp för känslomässiga problem. Vi är uppfostrade efter devisen ”bra karl reder sig själv” och de flesta saknar vana och erfarenhet av att fråga efter och ta emot hjälp från någon annan. Detta får dessvärre till följd att man inte söker hjälp förrän problemen når en tvingande nivå. Därtill är det inte heller självklart vart man skall vända sig för att få adekvat hjälp att hantera sin kris. Många har genom åren berättat att de letat runt utan att hitta rätt instans och varit nära att ge upp innan de fått kontakt med något av de få kriscentra för män som finns i landet. De har många gånger funderat allvarligt på och i ibland också försökt att ta sitt liv. För en man som gått vilse i tillvaron har upptäckten att det finns ett kriscentrum speciellt inrättat för män, en stark symbolisk betydelse. Att det finns en historia av andra män som fått hjälp att klara av svåra situationer skapar hopp för egen del.

Professionella kriscentra för män kan fylla en viktig funktion i det nätverk av aktörer som måste samverka för att komma till rätta med mäns våld mot kvinnor. De samhälleliga insatserna på det här området har historiskt sett varit tämligen obefintliga. Att det är fråga om problem som orsakar samhället stora kostnader i såväl mänskligt som ekonomiskt avseende har inte beaktats tillräckligt. Våld inom familjen har snarare reducerats till att vara en privatsak för mannen och kvinnan.

Att avsätta resurser för etablering av kriscentra kan i sig motiveras genom att människor ges möjlighet att få hjälp och stöd vid livskriser och svåra relationsproblem. För många beslutsfattare kan det dock vara svårt att, med begränsat ekonomiskt utrymme, finna argument för en prioritering grundad enbart på mänskliga hänsynstaganden. Det som kan ge större tyngd åt argumenten är att anlägga ett folkhälsoperspektiv. Man bör dessutom på allvar beakta de betydande samhällsekonomiska vinsterna med att begränsa mäns våld mot kvinnor och att erbjuda män - och kvinnor - adekvat hjälp i krissituationer. Att etablera ett kriscentrum är ingen stor kostnad för samhället och de omfattande ekonomiska konsekvenserna av dåligt hanterade kriser och våld kan reduceras genom det arbete som bedrivs. Investerade pengar kan förväntas ge god utdelning.

Avslutningsvis vill jag betona att en resurs för män i kris också är en resurs för kvinnor och barn, som lever med dessa män. Tillgång till verksamheter dit män kan vända sig och snabbt få kvalificerad hjälp med sina problem kan göra det möjligt att finna lösningar innan problemen nått en ohanterlig nivå. Jag vill också betona att kriscentrum för män inte är några alternativ till kriscentrum och jourverksamheter för kvinnor. Alla dessa resurser behövs parallellt. Dessutom behöver många barn i våldsdrabbade familjer hjälp.

Läs mer på: www.manscentrum.se


Om författaren

Författare:
Per Elis Eliasson

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2003 14:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: