sourze.se

Om socialdemokratins skuld

Devalveringarna gjorde att svenska folket blev fattigare och
börshajarna rikare. Skulden till detta åvilar såväl borgare som socialdemokrater.

Den borgerliga regering som erörade regeringsmakten 1976 kom till makten vid en olycklig tidpunkt för Sverige. Sverige behövde då en stark regering som hade kunnat genomföra en svensk motsvarighet till den danska kartoffelkuren från 1986. I stället startade borgarna en
devalveringskarusell som sedan fortsattes av Palme- och
Bildtregeringarna.

En devalvering är sällan bra för arbetarna som får sänkta löner på grund av ökande priser på importerade varor men den är bra för exportföretagen som får ökande vinster. Den driver också upp börskurserna.

Fälldinregeringen borde ha startat en kartoffelkur och varit kvar i valutaormen. Då hade arbetslösheten visserligen stigit men reallönerna hade stigit precis som i Västtyskland. På grund devalveringskarusellen steg reallönerna i Sverige mellan 1976 och 1990 med bara 6 procent medan Västtyskland hade en mångdubbelt större reallöneökning. Det är märkligt att socialdemokraterna medverkade i en politik som var så dålig för just arbetarna.

På grund av den misslyckade politiken har de danska och tyska arbetarna nu högre reallöner än de svenska.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2003 16:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: