I kvantfysik har man etablerad kunskap om att två motsatsförhållanden kan råda samtidigt, åtminstone tills man fått kunskap om det aktuella tillståndet, till exempel läge eller hastighet.
I språket har vi en mängd olika påståenden som vi antingen säger är paradoxer, värderingar eller som vi inte kan komma överens om.
- Det som står här är lögn
- Snö är vackert
- Gud finns
Vid påståenden som ovan stannar resonemanget och diskussionen handlar om vad menar den som skrev, olika personers smak och religion.
Tänk vad spännande om vi för ihop kvantfysik och språk till "kvantiska påståenden".
Definition av Kvantiskt påstående
Vi tänker oss att det finns en mängd av alla tänkbara tillstånd, tillståndsmängden, till exempel "gud finns", "gud finns inte", att ett påstående är sant och att samma påstående är lögn.
Vi tänker oss sedan att vi kan skapa ett påstående genom att använda ett tillstånd från tillståndsmängden i vårt påstående utan att definiera vilket av tillstånden som gäller.
Genom att använda tecknet & före och efter en sats visar vi att denna sats är hämtat ur tillståndsmängden.
Tecknet & är valt eftersom tillståndet är och sant och falskt och finns inte och så vidare.
&det som står här är lögn&
Genom att definiera satsen som hämtad ur tillståndmängden säger jag att den gäller som sann och kan utan problem använda satsen i mitt resonemang.
Likaså att säga &gud finns& gör att en troende och icketroende kan fortsätta sitt resonemang eftersom båda är överens. Tillståndet "gud finns" kommer ju att gälla eller motbevisas då vi har möjlighet att lösa frågan, fram till den dagen är frågan om "gud finns" i ett kvanttillstånd, alltså påståendet är både sant och falskt.
Med && får vårt språkliga och retoriska resonemang ett mycket kraftfullt verktyg att föra diskussioner över och vidare tidigare låsta positioner där vi fastnat i en förlegat tro att allting bara kan ha ett tillstånd.
Använd && nästa gång du fastnar i ett resonemang där det inte är solklart ditt eller datt.
Av Petter Börjesson 16 jan 2003 16:49 |
Författare:
Petter Börjesson
Publicerad: 16 jan 2003 16:49
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå