sourze.se

Julmarknad i Christiania

Min dotter har nya skor och skoskav...

Jag var ute och reste lite runt julen. Inga långa resor, Goodjet satte stopp för reskassan. Men jag fick i alla fall känna av kontinenten, lite.

Så här efteråt, när jag samlat och sållat mina intryck, jag skall samtidigt säga att jag är lättroad idag. Bara att åka i Köpenhamns nya tunnelbana, var för mig som att åka bergodalbana, ingen som kör, bara ett stort fönster i första vagn. Jag är som ett barn.

Mitt 16-åriga ufo, som är min dotter har köpt ett par skitsygga skor, med höga klackar, jag beundrar hennes glada tillrop:
- Nä det ska fasiken vara otrevligt, nu när vi är här.
Jag såg hennes skoskav senare på kvällen, hon var skinnflådd, och fick hålla sig inne ett par dagar, tills hon med hjälp av lite plåster, hjälpligt kunde återgå till gympaskor.
Min vackra son gled runt med oss, som en tyst Greta Garbo,
jag beundrar även hans lugn, i ett myller av julhandlande människor i Köpenhamn.
Gör man Köpenhamn en dag hamnar man även på julmarknad i Christiania, där var det många stånd.
Små bitar, stora bitar, svart röka, ljust röka, i stånd på stånd.
Är man som jag, uppväxt i söderförort i Stockholm, på 70-talet, hör det mer till osannolikheten att man inte rökt brass, det var ett sätt att umgås, alla rökte.
Vad som förvånade mig här var att det var en väldig ruljans, ingången till syndens näste var som en halv fotbollsplan, där vem som helst fritt kunde antingen vara inne i Christiania, eller utanför.

Och inne var det många som var, och många som var inne och gick ut, folk, som folk är mest, en del med kostym, en och annan med portfölj, en och annan såg ut att vara där på sin lunch, kvinnor och män, mammor, jag häpnar. Det är inte ofta.
Jag trodde i min enfald att här kanske jag kunde visa, framförallt mitt lilla ufo, att så här utanför och annorlunda med mera... kan det te sig i den där världen där haschångor får styra, men jag blev ställd.
Hon tyckte det verkade helt okej... som sagt, jag är inte bara mamma, jag är skitkorkad oxå.


detta är ett bidrag till Sourze....


Om författaren

Författare:
ewa berner

Om artikeln

Publicerad: 16 jan 2003 09:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: