sourze.se
Artikelbild

Kvinnolöner är ofattbara

Snilleblixtens motsats har slagit ner bland mina hårrötter och gjort mig fullständigt oförstående till ett visst faktum: Att kvinnor har lägre lön än män.

Det händer ibland att vissa saker som slår en. Hårt. Ibland leder det till fullständig klarhet i en viss fråga, likt en uppenbarelse - en så kallad snilleblixt. Men i vissa fall leder det förvirring, förundran och fullständig oförståelse.

På DN debatt i söndags publicerades resultatet av en viss utredning: Skillnaden mellan kvinnors och mäns löner är tydligen större i den offentliga sektorn än i den privata. Det som slog mig var inte skillnaden mellan privat och offentlig sektor, utan just det faktum att kvinnor har lägre lön än män. Samma anställning, samma utförda arbete. Men. Kvinnors arbete är inte värt lika mycket som mäns arbete.

Läs det tyst för dig själv igen.

Visst, det är ingen nyhet. Vi har alla vetat om det. Men det slog mig. Snilleblixtens motsats, om någon kan komma på ett bra ord för den, dundrade rakt ner i min arma skalle och bringade oreda hos både den ena och andra hjärncellen. Det hela blev ofattbart. Och det har hela dagen repeterats i mitt hålrum ovanför ögonbrynen: Kvinnor har lägre lön än män.

Det känns som om det är systematiserat. Som om det vore en allmängiltighet, precis som kontentan av utredningen, som mer eller mindre rakt ut säger att om du som kvinna tar ett jobb i den privata sektorn så tjänar du inte riktigt lika mycket mindre än dina manliga kollegor än om du hade jobbat i den offentliga sektorn. Som om vi borde applådera de privata arbetsplatserna för deras exemplariska jämställdhet. Nej minsann!

Kvinnor har fortfarande lägre lön än män.

Människor i Sverige behöver inte vara rädda för att ägas som slavar. Och barnarbete är något som knappast existerar i landet. Den hissnande overkliga tvångssteriliseringen ligger flera årtionden bakåt i tiden. Bakåt i tiden ligger också de homosexuellas begränsade rättigheter till både det ena och det andra och det var riktigt längesedan som bönder var livegna under adeln.

Men idag, 2003, har kvinnor fortfarande lägre löner än män. Och det värsta av allt är att det fortfarande går att mäta.

Det går att kallt konstatera.


Om författaren

Författare:
Arvid Jurjaks

Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2003 11:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: