sourze.se

Djuret eller människan?

Vem väljer du?

Eller kanske till och med pensionären?

Nyligen läste jag om ett vårdhem i Malmö. Där hade de till vårdtagarnas glädje i två år haft en katt boende. Nu skulle den portas på grund av att en av de anställda var allergisk mot katter.

De pensionerade protesterade med hjälp av en namnlista men det hjälpte inte, katten blev portad och pensionärerna miste något som gav dem glädje i livet. Detta trots att vetenskaplig forskning klart visar att husdjur ger gamla människor trivsel, glädje och högre livskvalité i livet.

Jag blev förundrad och förbannad. Hur prioriterar människor egentligen? Hur kan man välja att tillgodose den anställde, vårdgivaren, istället för de gamla, vårdtagarna. Hur kan man ens komma på tanken att prioritera så? Här har man en grupp människor som genom sitt långa liv har jobbat och bidragit till samhället, en del genom avlönat och skattat arbete och en del genom oavlönat arbete i hemmet. Nu får de på gamla dagar inte den vård och livssituation som de själva vill ha. Man väljer istället arbetstagaren som är satt att ge dem den vård som de betalat för hela sitt liv. När man på frivillig eller annan väg kan omplacera den anställde. Hur är den anställde funtad som kräver att katten ska bort och hon vara kvar? Hur är den chef som väljer att tillgodose den anställde funtad? Hur ser vårt samhälle ut egentligen?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 13 jan 2003 15:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: