sourze.se

Ärlighet

Är du ofta ärlig? Härligt! Men de flesta är inte det. Jag ska klargöra varför...

ÄRLIGHET. Något som skrämmer många och som få har som frekvent inslag i sina dagliga liv. Vi människor har nog aldrig varit helt ärliga efter det att vi började prata med ord. Frågan är om vi ens var ärliga överhuvudtaget...

Mina föräldrar tillsammans med majoriteten föräldrar lär sina barn att man med sanningen alltid kommer längst. Ibland är det ju faktiskt så också. Men man kan väl knappast påstå att föräldrarna lever som dom lär. Å andra sidan gäller det ju alla människor på denna runda jord att vi ganska ofta inte talar sanning.

Det finns ett par saker jag reflekterat över när det gäller det här med sanning och lögn. Ett av dom är att barn och pensionärer varken behöver dra vita lögner eller ljuga någon rakt upp i ansiktet. Dom säger precis vad dom tycker ofta utan att tänka på eventuella konsekvenser. Om ni tänker efter, hur ofta hör ni hur stor mustasch den storvuxna damen framme i bussen har? Eller till exempel hur illa någon person luktar? Barn upp till 6-7 års ålder och pensionärer från -70 år och uppåt hycklar inte.

Varför är vi då inte alltid ärliga mot varandra? En åsikt kan vara att det inte alltid passar sig att vara ärlig. Vad gör man då?? Man gör det som man lär sig av sina tidiga förebilder, föräldrarna, nämligen hycklar. Många tycker hyckleri är hemskt och förrädiskt. Samtidigt som man kan hålla med så måste jag i alla fall säga emot. Som sagt passar det inte alltid att vara ärlig och säga sanningen. Inte i dess originella skepnad. Då förvränger man sanningen och hycklar.

Vi människor är ju påhittiga och kreativa så hyckleriet platsar i den kategorin ganska väl tycker jag. När vi kommer i en situation där sanningen kan bli obehaglig så är det ju ruskigt lätt att hyckla bort den genom att förvränga sanningen. Fantastiskt vad vi människor utsätter oss för för att få slippa vara ärliga egentligen.

Oavsett vad så anser ändå jag att man kommer längst genom att vara ärlig och rättfram. Men ändå hycklar jag. En till anledning till att vi hycklar är inte bara för att ta den lättaste vägen ut, för det är inte säkert att hyckleri leder till det, det är att folk inte har lärt sig att hantera sanningen. Det finns ju otaliga exempel men vi har ju ett bra exempel och det är ju hur dåliga vi är på att ta emot komplimanger. Det finns alltid en baktanke med en komplimang! Så verkar de flesta människor tänka. Inte undra på det när många faktiskt ger komplimanger för att de tror sig kunna manipulera människan i ett senare skede.

Frågan är om det inte är dåligt självförtroende som spökar. Min idé om det här med självförtroende grundar sig i ärlighet. Folk har oerhört svårt för att vara ärliga utan baktanke. Nu kommer säkert många att protestera och tycka att jag generaliserar, och det gör jag kanske i viss mån också. Men gott folk, det är jag väl medveten om. För att återkomma till det här med självförtroende så är jag övertygad om att de flesta inte har ett bra självförtroende. Det som gäller är att inte visa det genom att bygga upp en fasad.

De som är bäst på att inte visa sitt dåliga självförtroende framstår som folk med bra självförtroende. Under tiden jag jobbat som säljare och med människor överhuvudtaget, vilket faktiskt är ett tag med tanke på min ringa ålder, har jag lärt mig läsa av människor och bygga upp ett förtroende ganska snabbt. Därför har jag nog lättare för att avläsa om folk har en fasad eller om det verkligen är bra självförtroende.

För säg mig en sak: Om vi människor har så bra självförtroende, varför är vi så beroende av folks åsikter som vi är? Vi utsätter oss för ganska radikala förändringar genom till exempel styrketräning, aerobics, bantning och oerhört mycket andra både kroppsliga och psykiska förändringar för att "passa" in. Tänk er följande: En bankdirektör kommer in på sin bank iklädd sin förträffligt fina flanellskjorta och jeans, som han för övrigt har i sin sommarstuga. Hur skulle folk reagera då? Svaret är att folk för det första hade tyckt att han var helt galen, och sedan hade förmodligen de flesta bankkunder lämnat fortare än kvickt.

Ingen vinner på att gå runt och låtsas...

Men alla människor vinner på att vi blir mer ärliga!


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 06 jan 2003 16:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: