sourze.se

Är invandrare paranoida?

Kan man lita på tant Agda?

Jag har alltid varit skeptisk till utsagor från invandrare om att de oproportionellt och oförskyllt blir anklagade för en massa. Detta eftersom, och det vet de som läst mina tidigare alster, jag är komplett färgblind i sådana saker. Är man en människa så är man. Punkt!

Att de skulle känna att de drabbas av en orättfärdig mängd beskyllningar kunde bero på att de till var en tid utgår ifrån att de, "förstås", alltid blir diskriminerade. Ungefär som kvinnor som får veta att de är offer lever upp till den roll som de tilldelas och blir överkänsliga angående "diskriminering". Men nu har jag haft anledning att fundera lite på det hela.

Jag såg nämligen igår en intressant dokumentär från dansk ! tv. Där berättar de om en undersökning i USA där en person får se en teckning från en amerikansk tunnelbanastation. På perrongen står en massa människor, bland annat två människor som står och pratar med varandra. Den ena är vit och den andra så kallad afro-amerikan hatar det fåniga utrycket!. Den vita killen håller en rakkniv i handen.

Försöket vidare är att de har nio testpersoner. Den första som har sett bilden återger dess innehåll för nummer två, som i sin tur berättar vidare för nummer tre osv fram till den nionde. Endast den första har alltså sett bilden.
Under resan gång flyttas rakkniven från den vites hand till den färgades. Detta inte medvetet utan det är vad som hörs och missförstås som avgör ändringen.

Dansk tv gör samma undersökning med en teckning av en dansk pendeltågsstation och en bild av bland annat en vit kille och en invandrare av muslimskt/arabiskt utseende. Även här så har vapen och vem som är hotfull bytt plats då vidareberättelsen når slutstationen hos den nionde personen. Det ska här tilläggas att ingen av de fyra karaktärerna på teckningarna i sig är hotfull utan det är observatörernas subjektiva tolkning av situationen. Det kunde lika gärna röra sig om ett fredligt samtal dem emellan.

Därutöver så gör de ett experiment med en dansk skolklass. De har ett filmteam som officiellt är där i ett helt annat ärende. Men som filmar dem både öppet och i smyg. De fingerar en händelse där deras klassföreståndare och rektorn. Under en lektion kommer plötsligt rektorn in. Han ber klassföreståndaren komma ut och strax därefter kommer han in igen och berättar att det har varit ett inbrott i kassaskåpet. Någon har varit på ett av de kommande matteproven och det ser ut som om provet kopierats.

En animerad diskussion inför dold kamera bryter ut i klassen och alla talar i mun på varandra. Det dröjer max 20 sekunder ! innan en av flickorna frågar läraren vad som händer Mustafa i parallellklassen om det är han som är skyldig. Detta utan att det finns en tillstymmelse till ledtråd som pekar åt hans eller någon annans håll...

En xenofob tolkning sitter alltså nära till hands hos många människor. Det är det främmande elementet som snabbast skjuts in rollen som förövare. Något att tänka på nästa gång du hör tant Agda berätta vad hon hört av tant Lena.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 31 dec 2002 11:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: