sourze.se
Artikelbild

2003 - då händer dé!

Detta är de stora förändringarnas år. Då svart blir vitt, rosa blir blått och rött övergår i gult.

I januari börjar dom första tecknen på nydaningen skådas. När vi nått månadens slut är svenska folket skakat i sina grundvalar, ty icke en endaste gång har Anna Nicole Smiths namn funnits i tryck på kvällstidningarnas löpsedlar. Icke heller Robinsondeltagare, Britney Spears eller Jennifer Lopez. Istället har det tilldelats plats för nyheter och chockade inser vi att det finns en stor, stor levande värld utanför vårt lilla kändis och dokusåpsparadis. Hick låter det från folkledet och baksmällan är till en början tung och svår att bära.

Den lättas upp i februari, för då blir det liv i luckan. Linda Skugge genomgår en transformation, bestämmer sig för att droppa sin noga uttänkta image och släpper en ny bok. Trots att hon hatar att jobba gratis. "Den mjuke mannen existerar" blir avstampet för en livlig samhällsdebatt där den enade feministkåren hänger ut Skugge som quisling. Tack och lov har hon Jan Guillou som stöd och han nöter rumpa i alla morgonprograms soffor, i ett tappert försök att försvara Skugge. "Det finns inga soldater mer, det finns inga gevär, all we need is love" säger Guillou och lovar tårögt att han aldrig mer ska få kalsongskott, för nu är det minsann slutjagat och slutkavlat, upp.

Mars månad bjuder på värme. Istället för att krypa ner till minus 25-strecket så får termometern en knäpp och segar sig upp till 0 grader. Vårsolen steker och vi norrlänningar får fnatt. Kastar av oss skoteroverallerna, slänger långkalsongerna på närmsta sopsorteringsstation och tar fram sombreron. Sara Lidman tinar upp för första gången sedan 60-talet. Torgny Lindgren drar igång ett samarbete med Babben Larsson och tillsammans beger sig de tu ut på en lång krogshowsturné kallad : En jazzig kväll i pölsans glada tecken".

I april händer det. Bush konverterar till islam. Efter två veckors enskilda samtal med Saddam så öppnas dörren till det slutna rummet. Ut kommer Bush - som egenhändigt skött fredssamtalen, med motiveringen: Jag kan själv - och håller ett osande tal till Allahs ära. I slutet av talet ber han om absolution för sina tidigare synder och inser sitt misstag sekunden före skottet som träffar mitt i pannan. Begravningstalet som hålls av Jay Leno inleds med dessa ord som sedemera ska bli bevingade: Vi kommer alltid att komma ihåg George som trots alla sina fel, även hade brister.

Sköna maj välkomnas när 1200 av Sveriges ledande direktörer går samman i ett upprop under parollen "Man får ingenting ta med sig dit man går". Bonussystemen förkastas, lönerna sänks med 50 procent för att landa på endast 100 000 kr per månad och dom överblivna pengarna fördelas bland fotfolket. Liberalerna rasar, förkastar projektet och anser att det är ett stort steg tillbaka till medeltiden, så dom startar ett motupprop "Individens rätt att torka sig i arslet med tusenlappar".

Juni domineras av stopp i avloppen. I utvalda delar av Stockholmsområdet.

Juli slår nya rekord. För första gången sedan SMHI:s födelse är det varmt två somrar i rad. Högtrycket dominerar från Haparanda i norr till Ystad i söder. Och inte blir det mindre soligt när Lasse Berghagen drabbas av en efterhängsen och elak stämbandsinfektion som håller tyst på honom hela månaden. Carola blir förtvivlad, vem ska hon nu utsätta för en kupp? Efter en långdragen och plågsam tankeprocess bestämmer hon sig för att skoja med sin förre ledare: Ulf Ekman, och besöker därför ett Livets Ord-möte, sittande i rullstol. Dessvärre funkar inte kuppen som hon tänkt sig och istället för att hoppa upp ur rullstolen och skrika: Du är lurad! så stöter hon emot tröskeln till kyrkan, gör en framåtdubbelvolt med skruv och bryter benet. Ulf Ekman bönar och ber att få uttala sig i kvällstidningen men blir hänvisad till Hänt Extra där det följande vecka står att läsa på löpet "Carola, en sköka" för att inne i tidningen avslutas med "I sitt förra liv".

I augusti publicerar Hänt Extra ett helt nummer som enbart består av en mening, upprepad igen och igen: Carola är gud. Oops, god.

September är hetare än en grisfest på Mallorca. Regina Lund spolar sin unga snygga älskare för att dejta Göran Persson. Amelia Adamo blir svartsjuk och kontrar genom att vika ut Göran på mittuppslaget i sin tidning. Göran gör en kul grej och mängder med män opponerar sig, ety Persson har till synes genomgått en plastikoperation för att förstora sitt könsorgan. "Äsch då, jag bestämmer över min egen kropp och storleken har ingen betydelse, det måste väl ändå alla fatta" säger Göran.

Oktober är en omvälvande månad. Nobelpriset i litteratur tilldelas en kvinna.

En särdeles behaglig månad, blir novembers signatur. Och för en gångs skull är det inte bedrägligt. Istället svämmar det över, av känslor och av regn. Det sistnämnda faller i en aldrig sinande ström över kontinenten Afrika, och suddar bort flugorna i barnens ögonvrår på sin väg ner för att täppa marksprickorna i kornfälten. Dom förstnämnda flödar när det visar sig att Sveriges Lucia 2002 faktiskt kan rädda världen. Församlade vi sitta förstummade och bevittnar denna enastående kvinnas revolutionerande uppfinning: Cellulitdödarborsten. Halleluja.

I december skrivs det listor till Tomten. Läsningen är stundom bister, stundom hjärtevärmade. Danne, 14 år, är bestört över sin lilla penis och vill inget hellre än att få en förstoringsoperation i julklapp. Britta 41, ensamstående trebarnsmor, önskar sig inte längre mirakel, för som hon säger: Sedan ledningen drog ner på alla sina förmåner finns det äntligen medel kvar så att jag kan få en skälig lön och överleva på den. Tomten ömsom ryser, ömsom njuter. Eftersom han är far till alla barnen, så får vi alla klappar. En del på kinden, andra på rumpan, men ingen lämnas oberörd.

Gott Slut, Vänner


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 22 dec 2002 12:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: