sourze.se

Människor måste få välja själva!

Dokument inifrån gjorde, torsdagen den 12 december, ett reportage angående Sveriges alltmer avreglerade och EU-anpassade alkoholpolitik.

Onsdagens Debatt kommenterade dom nya reglerna för import av alkohol, med början nästa år. Alkoholmotståndare från Ungdomens Nykterhetsförbund till betalda forskare och statistiker vars uppgift är att granska svenskens alkoholvanor, levererade det ena förbudet efter det andra mot den liberaliserade och EU-anpassade svenska alkoholpolitiken.

Christoffer Fjellner, nybliven MUF–ordförande framför sin ståndpunkt. Han säger att han har släktingar med alkoholproblem och inser dom negativa konsekvenser som alkoholkonsumtion kan medföra. Men som moderat och ideologiskt liberal poängterar han att varje individ själv ska få avgöra om den kan hantera alkoholen eller inte. Alkoholpolitiken skall inte styras av en, procentuellt sett, liten del som inte kan hantera alkohol, avslutar han.

SSU-ordföranden och riksdagsmannen, Mikael Damberg motsätter sig det nya beslutet, med anledning av dom ökade sociala problem alkohol kan bidra till. Detta är ett typiskt socialistiskt argument: Förbjud destruktiva medel som kan orsaka utanförskap och sociala problem för en individ. Även om individen själv gör ett eget val, medvetet eller omedvetet, strunt samma? Men han väljer ändå själv.

En krögare tillägger att han är noga med att avvisa kroggäster som har fått för mycket "innanför västen".

Så vad är problemet? Det råder inget tvivel om att alkoholberoendet har ökat bland yngre människor.
Men är det den fria alkoholpolitiken, som är underställd EU-medlemskapets, fel? Jag vill inte tro att det är genom slappa butiksbiträden som minderåriga lyckas få tag i alkohol. Systembolaget lär vara uteslutet också.

MUF-ordföranden, tillade att det är bättre om nya människor köper importerad, laglig och provad sprit än att, som idag, köpa svart - och hembrändsprit.

Det är inte utan jag håller med. Själv anser jag det nya förslaget om ökad alkoholimport vara helt okej. Inte minst med hänsyn till vårat EU-medlemskap, är vi med i unionen ska vi självklart spela på dennes villkor och inte bli särbehandlade.

Nej, ett större ansvar istället, från föräldrar och bartendrar som idag köper ut och serverar minderåriga alkohol skulle kanske bidra lika mycket som generella politiska alkoholförbud och moralpredikningar från absolutister.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 15 dec 2002 11:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: