Den 2 april 2002 började Anorexi & Bulimi-mottagningen för vuxna minst 25 år ta emot de första patienterna och sedan augusti har mottagningen varit i full gång.
Mottagningen, som är en specialistmottagning för patienter med diagnoserna anorexia nervosa eller bulimia nervosa, tar emot patienter från hela Sahlgrenska Universitetssjukhusets upptagningsområde. Patienterna kommer från psykiatrin öppenvårdsmottagningar, vilket innebär att en första psykiatrisk bedömning är gjord. I bedömningen har man kommit fram till att patienten är i behov av mottagningens specialistkompetens.
Många av våra patienter som förut har sökt och erbjudits behandlingshemsvistelse till exempel i Stockholm och Mora kan nu med relativt täta kontakter både individuellt och i grupp med mottagningens personal, bo kvar hemma och få adekvat behandling i Göteborg. De patienter som trots allt behöver slutenvård, kan erbjudas plats inom medicinkliniken eller allmänpsykiatrin, trots att vi inte har några "egna" platser. Vårdkedjan behöver inte brytas, då mottagningen har ett samarbete bland annat genom att vi handleder/undervisar personalen på respektive avdelning. Vår mottagning deltar aktivt i vårdplanering, speciellt inför patientens utskrivning. En patients behandling på MHE-kliniken i Mora kostar cirka 1 miljon kronor. Detta kan jämföras med Anorexi & Bulimi-mottagningens totala budget på 3 miljoner. Anorexi & Bulimi mottagningen för vuxna kan hjälpa fler patienter och finns i Göteborg.
50 patienter varav 5 är män har idag en pågående behandling på mottagningen. 20 patienter står på väntelista, varav cirka hälften av dem är kallade till ett första besök.
Anorexia nervosa är en mycket allvarlig sjukdom. Patienternas tillstånd kräver under vissa perioder besöksfrekvens mer än 2 gånger/vecka. Flera patienter har BMI Body Mass Index under 13. Den täta öppenvårdsbehandlingen blir ett alternativ till slutenvården. Anorexia nervosa är den sjukdom inom psykiatrin som har högst dödlighet. I en långtidsuppföljning 20 år gjord i London Russell framkom en dödlighet på 18 procent. Sten Theanders 33-årsuppföljning gjord i Sverige visade 22 procents dödlighet, varav 2/3 dött i svält och 1/3 dött genom suicid. Senare forskningsresultat, presenterade vid läkarstämman 2002, från Akademiska sjukhuset i Uppsala, visar att överdödligheten är 11 gånger högre än normalt bland kvinnor med allvarliga ätstörningar. Anorexia nervosa och Bulimia nervosa är svårbehandlade tillstånd och kräver synnerligen goda praktiska och teoretiska kunskaper hos personalen och en specialistenhet är därför välmotiverad.
En stängning av Anorexi & Bulimi-mottagningen för vuxna skulle ge allvarliga konsekvenser för patientgruppen; mycket onödigt lidande även för närstående, troligen ett förlängt sjukdomsförlopp, svåra somatiska komplikationer och i värsta fall en för tidig död.
I Anorexi & Bulimi-mottagningens uppdrag finns förutom vård av patienter, uppgiften att utvärdera och forska angående metodutveckling och behandlingsresultat på patientgruppen. Detta arbete är i full gång. Mottagningen är med i RIKSÄT, ett nationellt kvalitetsregister för ätstörningsbehandling. Uppgifter om patienterna kommer både från behandlare och patienterna själva. Detta material sammanställs på Psykiatriskt forskningscentrum i Örebro. Här kan vi se utfallet av den behandling vi gett, samt jämföra resultat från vår mottagning med andra ätstörningsenheter i Sverige. För att delta i RIKSÄT krävs att enheten har minst 20 patienter.
Alla yrkeskategorier inom Anorexi & Bulimi-mottagningen utvärderar och forskar kring den behandling som tillhandahålls för att utveckla och förbättra behandlingen. På den internationella konferensen för ätstörningar i London, april 2003 har mottagningens personal blivit inbjudna för att presentera mottagningens första resultat.
Konsultverksamheten, studiebesök på mottagningen, föreläsningar och handledning av personal angående vuxna ätstörningspatienter utanför Anorexi & Bulimi-mottagningen, är redan omfattande.
Anorexi & Bulimi-mottagningen har byggt upp ett bra samarbete med vårdgrannar, såsom vårdcentraler, boendestödjare, försäkringskassa, gynekologmottagningar, tandläkarmottagningar, dietist samt patientförening.
Konsekvensen angående ett samlat grepp om utvärdering blir att metodutveckling/forskning och undervisning/handledning angående vuxna anorektiker och bulimiker i Göteborg går förlorad vid en eventuell nedläggning.
Det är välkänt att man i många år har väntat på och haft stora förhoppningar på en ätstörningsenhet för vuxna. Att under det gångna året starta en ny specialistmottagning för patientgruppen, och nu besluta om en nedläggning kan inte vara ledningsmässigt, ekonomiskt eller etiskt försvarbart.
Av Berit Hansson och Suzanna Lundblad 09 dec 2002 14:20 |
Författare:
Berit Hansson och Suzanna Lundblad
Publicerad: 09 dec 2002 14:20
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå