Det som gör Kina så sällsamt är den till synes eviga uppgången. Visst har det gått sämre ibland, som år 1999 då BNP-tillväxten blev "bara" 7 procent mot 10 procent några år innan. Men farhågor om en oundviklig krasch har inte besannats.
Statistiken imponerar. Utrikeshandeln har fyrdubblats på tio år. Kina lockar numera flest utländska investeringar - fler än USA. Siffrorna är så otroliga att många tvivlar på dem. Amerikanska experter antyder att kineserna friserar statistiken för att skapa en illusion av evig tillväxt. Att det kan finnas luft i räkenskaperna men den snabba uppgången är trots allt ett faktum. När världsekonomin växer med 3 procent är det inte så viktigt om den kinesiska tillväxten är 6 eller 9, den de facto finns. Alla nationer genomlever sin egen industriella revolution, men ingenstans har den skett så snabbt som i Kina. Den arbetsföra befolkningen är snabb och effektiv. Man jobbar som galningar.
För tjugo år sen tillverkade kineserna plastblommor och textilier, för tio år sen billiga kläder och joggingskor. Nu tillverkar Nokia och Siemens mobiltelefoner och snart rullar Audi A4 ut från en splitterny fabrik. Just nu besöker president Tarja Halonen Kina i samband med en jätteorder hos finska verkstadsföretaget Metso Paper värd 220 miljoner euro. När levnadsstandarden växer ökar behovet av förpackningsmaterial, papper och kartong.
Medaljen har naturligtvis sin frånsida. Partiet styr och folket lyder. Ledarna uppmuntrar dem som ökar det ekonomiska välståndet men spärrar in dem som lyfter fram obehagliga sanningar. I Kina avrättas årligen fler människor än i den övriga världen tillsammans. I Shanghai skimrar skyskraporna i guld och silver, i de små byarna sover folk på jordgolv.
Men faktum kvarstår. Kina är det enda utvecklingsland som själv styr sin utveckling. Här bestämmer inte valutafonden IMF, inte de multinationella företagen. Kina har valt sin egen väg. Den är inte alltid så sympatisk, men den är nog så effektiv.
.
Källa: Hufvudsstadsbladet 25/11 -02. Björn Sundell.
Av Solveig Sjöskog 02 dec 2002 09:08 |
Författare:
Solveig Sjöskog
Publicerad: 02 dec 2002 09:08
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Utrikes, Politik & Samhälle, Utrikes, kinasyndromet, säg, kina, företagsledarnas, ögon, börjar, tindra | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå