sourze.se

8:e December

I framtidens historieböcker kan i värsta fall denna dag beskrivas som startskottet för tredje världskriget.

FN förväntar sig en komplett lista från Irak, där man räknar upp alla dess massförstörelsevapen, all utrustning som kan användas till skapandet av tidigare nämna vapen samt platsen för dessa vapen och utrustning. Detta har enhälligt antagits i FN:s säkerhetsråd.

Irak har länge hävdat att de inte har några massförstörelsevapen och detta är troligen inte sant. USA är det land som pressar på Irak mest, det land som kritiserar Irak mest och det land som hotar med krig. Varför gör de detta? Varför tror de inte på Iraks ord? Förklaringen är ganska enkel, USA sålde biologiska - och kemiska - vapen till Irak under åttio- och nittiotalet. Dessa vapen skulle säkra Iraks vinst i kriget mot Iran.

USA räknar med de vapen som Irak hann använda, bland annat på sitt eget folk. USA räknar med de vapen som FN:s vapeninspektörer hann förstöra förra gången de var i landet och jämför sedan detta med antalet sålda vapen. Slutresultatet blir att Irak fortfarande har en del stridsspetsar. Exakt hur mycket avslöjas självklart inte, men USA är säkra på sin sak och vi vet varför.

Vill USA verkligen gå i krig mot Irak kommer de att göra detta 8:e december. Ett scenario är att Irak lämnar in en tom lista och hävdar envist att de inte har några massförstörelsevapen, USA misstror detta självklart, de kanske till och med lägger upp bevis för att Irak har vapen personligen tvivlar jag på det sista och påbörjar kriget. Ett andra scenario kan vara att Irak lämnar in en vad de kallar en fullkomlig lista på sitt arsenal de kan till och med ha talat sanning, med detta spelar mindre roll, USA väljer att misstro detta och påbörjar kriget.

Varför är jag så negativ? Det beror på vad jag ser framför mig. För det första, årets vapenispektörer med Hans Blix som frontfigur. I 60 minutes och i CNN smutskastas herr Blix av så kallade militära experter, varav de flesta är före-detta vapeninspektörer. Man tar till argument såsom Hans Blix´ "misslyckande" som ordförande för IAEA Internationella Atomkommessionen, det faktum att han knappt var första valet som huvudinspektör och sen kryddar man med att herr Blix är "för diplomatisk", "för liberal" och allmänt en svensk tomte som inte vet vad han gör. Sedan går man ut med påståenden att vapenispektörerna "ändå inte kommer att hitta något". Man bygger helt enkelt upp en svart bild av FN:s inkompetens vilket gör att oavsett framtida resultat, kommer man att se skeptiskt på inspektionen.

Under samma 60 minutes, men i ett annat inslag visas en intervju med Bush Jr. där han förklarar att han, för "världsfredens skull", skall göra allt för att göra sig av med "Ondskans Axelmakter" - Irak, Iran och Nordkorea. Hans plan var att först koncentrera sig på Irak för att sedan vända sig mot Nordkorea och sedan se om Iran fortfarande inte har ändrat sig.

Efter terrorattackerna igår, gjorde CNN en intervju med Sharons talesman, han sade bland annat att attackerna var starten på tredje världskriget och att omvärlden för en gångs skull borde krossa eradicate Irak, Iran och Syrien. En chockad reporter försökte få honom att vidareutveckla hans uttalande, eller i alla fall upprepa hoten men detta bortförklarades med att Israel var ett fredsälskande folk som gärna sträcker fram handen till sin fiende, men att de samtidigt var beredda på att kriga för sin existens. Reportern kom inte längre, hon avbröts av producenten för ett reklaminslag...

Vi har med andra ord Axelmakterna och de Allierade uppställda, tredje världskriget kan börja.


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 29 nov 2002 15:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: