sourze.se

Gamla profetior

"Det är svårt att spå - speciellt om framtiden." sade Storm P.

Att där skulle vara en marknad för datorer var något som IBM hade svårt att tro. "Jag tror, att marknaden för datorer på världsplan kommer att uppgå till fem", sade IBMs styrelseordförande, Thomas Watson, 1943. Det var lite av en underskattning måste man säga...

En annan profetia uttalas av Ken Olson, president för Digital Equipment Corporation DEC på "the Convention of the World Future Society". Herr Olson kunde torrt konstatera att "Det finns ingen grund för någon människa att ha en dator i hemmet." Året var 1977.

Inte ens vår kära Bill Gates kunde undvika att slänga en groda ur munnen, trots att hans förmåga till att spå framtiden har lett till att Microsoft är så dominerande idag. 1981 slängde han ur sig följande: "640K RAM borde vara nog åt alla."

Människans oförmåga att förutspå framtiden har lett till många förlorade investeringsmöjligheter. En av de största misstagen står IBM för när de i princip gav bort marknaden för persondatorer till Microsoft. Även gamla Atari misslyckades att se möjligheterna i utvecklingen av persondatorer när Joe Keenan, dåvarande ordförande skällde ut Steve Wozniak med orden "Ta ner fötterna från bordet och försvinn skunk, vi vill inte köpa din produkt." Därmed avslog Atari att köpa rättigheterna till Apple.

Att ledarna för stora hightech-firmor hade svårt för att förutse framtiden har vi redan påvisat, men förutseende var knappt bättre hos amerikanska politiker. En av de mest kända exemplen tordes vara Al Gores uttalanden som att han uppfann internet. Hans exakta ord var: "Då jag tjänade i den amerikanska kongressen, tog jag initiativet till att internet blev skapat." Detta uttalades hos Wolf Blitzer i ett CNN-reportage och felsägandet förföljde Al Gore under resten av hans presidentkampanj.

Den före detta ex-vicepresidenten Dan Quayle hade sina problem likaväl. Han är känd för att ha rättat en elev i hur man stavade till ordet "potatis" på engelska. Det visade sig att eleven hade stavat ordet korrekt. Dan Quayle hittade en utväg genom att säga: "Om Al Gore uppfann internet så uppfann jag stavningskontrollen." Gore replikerade med: "Den dagen jag kom med uttalandet var jag mycket trött, jag hade varit uppe hela natten och uppfunnit videokameran."

Före detta ledaren av den amerikanska senaten, Bob Dole, var oerhört intelligent. "Internet är ett bra sätt för att komma upp på nätet." Har han sagt.

Att sia om framtiden har alltid varit populärt och misstagen har alltid varit underhållande, bland annat har en viss chef på Warner Brothers frågat sig att "Vem i hela världen vill höra skådespelare tala?" Detta var under stumfilmens guldålder.

Darryl F. Zannuck dömde tidigt ut TV:n. "Folk lär snart tröttna på att sitta och glo på en träbox."

Den kända datorskribenten John Dvorak skrev 1984 i en artikel att "Macintosh använder sig av ett expermentiellt pekdon som de kallar en mus. Men där finns inga grunder för att användare skulle vilja använda en sådan apparat."

1968 hade Robert Lloyd ganska starka åsikter: "Vad i helvete ska man använda en microprocessor till?" Men då hade The Times redan 1960 skrivit "För de flesta människor är föreställningen om att datorer kan användas av andra än vetenskapsmän är orealistiskt."

Tillsist förkunnade tidsskriften Popular Mechanics i 1949: "I framtiden kommer datorer att ha 1000 vakuumtuber och väga endast 1,5 ton."

Mest rätt och samtidigt helt fel hade nog vetenskapsmannen John von Neumann. "Det verkar som om vi har nått gränsen för vad vi kan göra med hjälp av datorteknologi - även om man borde vara försiktig med sådana uttalanden. Då de har en tendens att verka ganska löjliga inom loppet av fem år..."


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 20 nov 2002 15:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: