sourze.se

Heder åt horan

Hur ska mannen gå tillväga när behovet är trängande...

...och inga tillåtna, frivilliga kvinnor finns tillhands?

På den ort där jag bor, en mindre stad där de flesta känner varandra, fanns för inte så länge sen en kvinna känd för de flesta för att "ta emot". Hon var allmänt accepterad, intelligent, parant och trevlig. De flesta kände till henne, hon beundrades för hon var snygg och hon uppskattades om än av en del motvilligt för sina tjänster. Hon fyllde hur som helst ett behov. Inte alla fruar var villiga att efter en lång arbetsdag, med småbarn i familjen, som den perfekta älskarinnan ställa upp i raffset. När hon behövde sin nödvändiga vila.

Det kan inte kännas roligt för många män att vara medveten om att den enda närhet de kan tänkas få med en kvinna måste gå via plånboken. Det är direkt förnedrande. Därför är köpt sex alltid och kommer kanske alltid att vara förknippat med ett visst mått av skam. Men det man var medveten om sades inte högt bara alla var nöjda.

Mannen är i mycket väsentligt dagens värld. Dagens krigsvåld och exploatering. Att erövra och behärska och våldta är ändå förhoppningsvis socialt betingat och inte en biologiskt betingad del av det manliga arvet. Mänsklig sexualitet inkluderar ömhet, omsorg och skratt i erotiken.
På samma sätt som det ordnas kriscenter för psykiskt behövande kunde det upprättas liknande permanenta kriscenter där män och kvinnor under ordnade förhållanden kunde umgås med ekonomiska insatser utan sutenörer. Frivillig försäljning av sextjänster under av kvinnor bordellmammor kontrollerade och accepterade former. För att förhindra sutenörsverksamhet där kvinnor utnyttjas mot sin vilja och ringa ersättning borde strategin att spränga dem vara densamma som när det gäller narkotikaligor. Men en självständig kvinna eller man som väljer att utan koppling till sutenörer tjäna pengar genom prostitution borde inte klassas som kriminell. Hon/han gör en insats. Kvinnor köper ju också sex.

Om inte prostitutionen får ordnade former lever vissa ut sina drifter genom våldtäkt eller en Jack the Ripper.

Varför inte låta organisationer ta över prostitutionsfrågan på egen hand i stället för att kriminalisera den? Då går den bara mer under jorden. Samhället är mer sexualiserat än förr så marknaden borde vara mer lukrativ... Är det inte bättre att gubben går till bordellen än tafsar på småflickor? Människans sexuella behov är ju lika naturlig som att äta och borde accepteras, inte förbjudas, utnyttjas eller skändas. Det gör ju också männen till offer.

Då kunde vi gå var vi vill när vi vill, klä oss som vi vill och vara vackra blickfång utan att vara livrädda för att väcka och bli föremål för otämjda lustar. I stället skulle det skrivas vackra visor; "Du ska få min röda ros, -susilull och sussilo..." Typ. Förresten. Vart har alla de vackraste visor om kärleken tagit vägen?


Om författaren

Författare:
Solveig Sjöskog

Om artikeln

Publicerad: 18 nov 2002 11:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: