sourze.se

Hermafroditism

Kvinna/man - nam\annivK.

Det tredje könet, det är vad de vill kalla sig, hermafroditer, personer som är födda med både manligt och kvinnligt könsorgan. Förr betraktades hermafroditer som freaks och visades upp på bland annat kringresande shower. Idag opereras hermafroditer, man tar bort ena könet, de blir ofta opererade till flickor.

Själva är de upprörda över detta, de vill att operationer på intersexuella barn skall stoppas, de anser sig själva vara det tredje könet.

Personligen är jag okunnig som få om hermafroditers situation, för mig har tvekön alltid förknippats med daggmaskar och sniglar. Jag har aldrig tänkt på att människor också kan bli tvekönade. Att försöka hitta information om hermafroditism är inte lätt, men av vad jag har sett kan det inte vara lätt för dessa personer att gå ut och tala öppet om sin situation heller.

Små intervjuer i media ger ett smärtsamt intryck, även i tvåminutersintervjuer, trots sönderklippning och redigering så kan jag känna av att en person av det tredje könet har en identitetskris. "Vad är jag? Kvinna? Man? Båda? Inget av dem?" Eller är det vinkling från programmets sida? Jag vet inte. Svårt.

Förresten, jag skrev att hermafroditer förr betraktades som freaks, jag kanske ska ändra på den formuleringen och påstå att än idag så betraktas de som freaks. Jag försöker ha ett öppet sinne, man även jag har jäkligt svårt för att acceptera intersexualitet. Det är för främmande, för abstrakt för mig. Jag förstår till exempel att dessa personer bekämpar operationer, vid en operation tar man ju bort det synliga, men det osynliga kommer ju alltid att vara där, inkodat i DNA-kedjor. Trots detta så kan jag inte förstå motviljan mot operationer, att operera är väl ett steg mot ett normalare liv?

En annan sak jag inte förstår är varför jag ser hermafroditer försöka göra sig till freaks? De går på parader, påklädda nitad läder, där de stoltserar med sina två kön, oftast med ett galet leende på läppen. Det hjälper väl inte att normalisera tanken på det tredje könet precis, eller hur? Jag menar vi andra går ju inte runt och flashar våra kön precis...

Mörkare tankar hopar sig, tänk om jag en dag får ett intersexuellt barn? Vad ska man då göra? Låta operera barnet? Låta det vara? Hur uppfostrar man ett sådant barn?

Svårt. Krångligt. Vill inte tänka på det.
Jag vill sluta skriva, sluta tänka, det kommer inte att hända mig.


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 17 nov 2002 13:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: