sourze.se

Är konsulters ord mer värda?

Jag har ett tag funderat på det här med konsulter. Vad är det som gör att saker och ting tas på allvar när det är sådana som säger det, men inte när vi andra gör det?!

Mitt första exempel på detta är stjärnklart och hämtat från min egen arbetsplats. I våras bestämdes det att det skulle tas in en konsult som mot den ringa kostnaden av 350 000 skulle hjälpa vår avdelning med vår organisation. Det gällde dels organisationen och planeringen av själva produktionsprocessen och dels om lagerhanteringen.

Nu har det snart gått ett halvår och det börjar bli dags att fundera på vad karln egentligen uträttat. Vad det gäller lagerhanteringen har vi anställda många gånger tidigare velat att saker och ting skall organiseras efter de direkta artikelnumren istället för deras huvudgrupper. På så sätt skulle alla färdiga och halvfabricerade artiklar samt delar till dessa få en egen plats, som alla anställda kunde lära sig att hitta till.

Nu är detta på väg att genomföras, men inte för att vi hävdat det i åratal - utan för att konsulten föreslagit det...

Vad det gäller produktionsprocessen så har förändringen bara betytt mer arbete för våra samordnare. Visserligen är det positivt att mer ansvar läggs ut på oss som arbetar med den direkta produktionen, men då måste det också skapas förutsättningar för att kunna genomföra det merarbete det innebär. På vår avdelning har det ännu inte synts till en enda dataterminal för rapporteringsarbete, vilket kan tyckas overkligt år 2002, men så är det.

Samordnarna skriver ännu ner och rapporterar veckans siffror på vanliga papper. För hand och med tusen svordomar... Med 500 mer innan skatt i lönekuvertet än vi andra som tack för besväret...

Ett annat beslut som tagits är att vi ska genomgå en så kallad teambildning. En bra ide egentligen, men tyvärr upplagd på helt fel sätt. Vi förväntas nu alla gruppvis ställa upp mellan 08:00 och 22:00 en torsdag i december, mot övertidsbetalning, för att åka ut i skogen till en stuga där vi ska sitta och frysa häcken av oss medans samordnarna använder oss som försökskaniner för sina nya pedagogiska grepp, vilka de lärt sig på sin samordnarkurs de genomgått nu i höst...

Det hör till saken att det sedan länge finns stora personliga motsättningar och konflikter inom vår arbetsgrupp. Det sista vi behöver är att konfronteras med varandras dåliga sidor under 14 timmar. Vad vi skulle behöva är att få möta personen bakom arbetskamraten under trevliga former...

Nu till mitt andra exempel. En nära bekant till mig jobbar för ett större svenskt företag. Han är utbildad och anställd som civilingenjör, med effektivisering och produktionsteknik som arbetsuppgifter. Han berättade att samma sak nu skedde på hans arbete. Saker och ting som han och hans kollegor hävdat, kom nu en konsult in och sa - och vips så var det sant och riktigt.

Ibland får jag för mig att det är konsulternas höga arvoden som gör att man lyssnar på dem. Självklarheter är i varje fall lite mer valuta för pengarna än ingenting, så man tar dem för att åtminstone ha fått ut något för pengarna man spenderat på den berörde konsultens närvaro.

Självklart inser jag att det finns många konsulter som bidrar med mycket och är verkliga lyft för de arbetsplatser där deras tjänster hyrs in. Men likafullt tror jag att man ofta hade kunnat spara många kronor på att istället ha lyssnat på sina redan anställda lite mer.

Våra ideer är betydlig billigare men inte nödvändigtvis sämre...


Om författaren

Författare:
Mattias Landgren

Om artikeln

Publicerad: 12 nov 2002 10:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: