sourze.se

Krossade av lastbil underhållning

Ond bråd död sänds på TV som underhållning och ingen reagerar. Men skulle någon visa njutning på samma tid blir det folkstorm.

Klockan är någon gång mellan 20 och 21. Kanal 5 visar hyenaprogrammet "Världens farligaste biljakter". På TVn ser vi en pick-up. Två ungdomar försöker fly från polisen. Vi bevittnar allt via kameran som sitter i den förföljande polisbilen. De flyende ungdomarna närmar sig en korsning. Ljuset är rött. De satsar på att komma över...

... och misslyckas. Som i en tecknad film sveper en långtradare i hög fart rakt igenom bildfältet. När den har passerat är pick-up:en borta. Den har mosats av lastbilen. Vi kan bara hoppas att döden var ögonblicklig så att passagerana slapp känna smärtan av att få sina kroppar söndermanglade när de fångades i vraket. Men dog, det gjorde de. En ond bråd och alledes för tidig död.

Detta är underhållning för dig och mig en vardagkväll. Två unga människor har krossats av en lastbil... och nu är deras blodiga död underhållning på bästa sändingstid. Denna sekvens visas om och om igen, på kanal efter kanal världen över. Det är underhållning att se två unga människor lida en mardrömslik död.

Vem reagerar på detta? Vem höjer sin röst och tycker att det är för djävligt att man protiterar på att människor har dött som om en gigantisk flugsmälla gjort mos av dem? Ingen... ingen alls. Det accepteras med hull och hår.

---

Och som om detta inte var sjukt nog skall vi göra ett litet tankeexperiment. Antag att programchefen insåg det fullständigt bizarra i att profitera på detta och istället bytte ut programmet. Antag att han/hon exempelvis skulle byta ut programmet mot ett som visar två människor som njuter av varandras intima närvaro ett politskt korrekt uttryck för att de är kåta och har sex. Antag att istället för att få se två människor som dör istället så får vi se två människor som upplever den högsta njutningen man kan uppnå på laglig väg. Antag också att vi får se detta för att kunna bli upphetsade själva. Vad tror ni skulle hända om man sände njutning istället för död på TV?

Exempel på tidningsrubrik: "SEXSKANDAL PÅ TV, DE VISADE PORR!!!"

Fullständigt oacceptabelt. Sådant gör man inte ostraffat. Avbildningar av sex skall gömmas bortom krypterade kanaler, höga avgifter och definitivt bortom midnatt. Gör man på annat sätt blir det skandal, debatt, skäll och visningar i riksdagen, snack om hur sexualiserat samhället har blivit och den skadliga inverkan på alla människor, könsförtryck och objektifiering, manual för våldtäkt och det som får gruppvåldtäkterna att gå upp i antal.

Men att visa när människor dör, det är underhållning. "Haha, titta på de där idioterna. Där fick de vad de förtjände".

Blodig död, helt ok. Mänsklig njutning, fy och skam. Är det bara som jag tycker eller är det någon som är lite fel på den där bilden?


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 07 nov 2002 13:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: